Mi a véleményetek? Sok olyan kutyafajta van amik hasonlítanak, vagy egyáltalán nem homogén, szinte nem is fajta.
Gondolom ezt az Orosz Toy Terrier kapcsán, aminek ha megnézem képeit, ahány kép, annyiféle kutya, de máris elimerték.
Vagy olyan ritka fajták amik hasonlítanak mint két tojás, mégis külön nevük van.
Mi ennek az értelme? Minél több fajta legyen a világon? Inkább a meglévőkkel foglalkoznának.
Minden fajtának megvan a standardje. Ez lehet nagyon kötött, és lehet tág. Vannak olyan ősi fajták, amik egyedei egy laikus számára nagyon különbözőnek tűnnek, de egy hozzáértőnek "rááll a szeme". Pl erre a finn lappkutya.
Vannak fajták, akik hasonlítanak, mégis külön fajta, ezt a történetükben kéne keresni, lehet, hogy egymástól teljesen függetlenül alakultak ki, csak mivel azonos feladatokra lettek szelektálva, ezért azonos küllemi jegyek előnyösek, és ezt vitték tovább. Ezért nem vehetjük őket egy fajtának.
Nem azért van, hogy több fajta sok legyen, de mi sem örülnénk, ha mondjuk lenne a komondorra megszólalásig hasonló kutya mondjuk Brazíliában, és akkor valaki úgy döntene, vegyük egy kalap alá a kettőt.
+ Azok a fajták, amik egyedei nagyon hasonlóak, egy hozzáértő számára nem azok. Nekem is ugyan olyannak tűnik minden vizsla, aki velük foglalkozik annak nem. Neked lehet az összes collie egyformának néz ki, nekem meg az nem.
Azt hiszem eléggé hozzáértő vagyok..
de egyszerűen nem látom értelmét egy szlovák kuvasz kitenyésztésére, egy cseh mudiéra...pedig megteszik, kiharcolják hogy elismerjék, közben pedig ugyanazok a külső-belső tulajdonságaik mint a kuvaszé, a mudié, csak silányabb kivitelben.
Cseh mudi? Erről még nem hallottam. A horvát juhászról hallottam,ami tényleg nagyo hasonlít a mudira, de nem azonos fajta, pl. a horvát juhásznak nem mindig áll fel teljesen a füle. Ettől függetlenül vannak mudik, akiket típusos horvát juhásznak is simán el lehetne adni és fordítva. A szlovák kuvaszon pedig gondolom a csuvacsot érted, ez teljesen más, mint a kuvasz.
Csuvacs:
Kuvasz:
Landseer és azonos színű újfunlandi?
Skót és sealyham terrier
Yorki és ausztrál silky terrier
Norwick és ausztrál terrier
Fekete-cser törpepincser és Black and tan toy terrier
Moszkvai őrkutya és bernáthegyi
Mert az emberek önzőek és hiúak. Nem típusos a kutyája, nosza csinál abból a selejtből egy másik fajtát.
Néha ez még jó is. Pl. a németek kitalálhatnának maguknak egy német agarat és nem a mi magyar agarainkat csúfítanák el német módra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!