Keveset játszó, nem túl lelkes kutyának melyik lehet jobb választás?
Van egy 9 hónapos kutyusom, aki nem nagyon lelkesedik a közös játékért, néha szívesen labdázgat meg kergetőzik, kötelet húzunk, de mindenre hamar ráun. Vagy eleve "fel se tudom pörgetni" vagy sokáig nem kötöm le a játékkal. Azért én szeretném rábírni egy kis aktivitásra, félek hogy ha egyáltalán nem próbálkozom, teljesen ellustul. Jó lenne egy kicsit a testét és az agyát is megmozgatnia.
Melyik játék lehet az alábbiak közül, amivel tényleg foglalkozna? Nektek vannak velük tapasztalataitok?
Ha tudtok más játékot is ajánlani ami nektek bevált (esetleg hasonló habitusú kutyáknál), azt is szívesen fogadom!
Előre is köszi! :)
Klikker. Hasonló habitusú az öregem, szarik ő mindenre, labdára, húzogatós játékra, de még a kajára is... Jobb napjai fél percig hajlandó velem csóválva játszani, esetleg két-háromszor visszahozni a labdát (ha rettenetesen be van pörögve, akkor akár ötször is), és ennyi. De ha előveszem a klikkert, már csillog a szeme és azt se tudja, hova legyen örömében. Imád tanulni, meg produkálni magát, neki az a legjobb játék.
A játékkal kapcsolatban meg azért pár alapszabályt leírok, hátha hasznos:
- amelyik játékkal együtt játszol a kutyáddal, az sose legyen elöl hagyva. Tedd el, és csak akkor kerüljön elő, ha játék van, így értékes lesz a kutyának, nem egy tök uncsi tárgy, amit a nap 24 órájában néz, és bármikor hozzáférhet.
- mindig még akkor hagyd abba, amikor a kutya lelkes. Tudom, rohadt nehéz, de ne várd meg, amíg megunja; maradjon az az utolsó élménye a játékról, hogy "mégmégmég".
- az "élő" játék mindig jobb, mint a "döglött". Cukkold a kutyát, mozgasd a játékot, húzogasd, mintha zsákmányállat lenne. És tartsd észben, hogy a zsákmányállat a legritkább esetben ugrik bele a kutya szájába, leginkább elfele szalad tőle :)
- ahhoz, hogy a kutya élvezze, neked is élvezned kell. Nyugodtan adj ki olyan hangokat, amiért mást már hülyének néznél, sikongass, visíts, örülj nagyon, ha bármit csinált a kutya a játékkal.
Amúgy én a tehéngumis játékot próbálnám a helyedben, főleg, ha zabás. Szintén ugyanerre alapozva lehet jutifalattal is játszani, kövesse a kezedet, akarja megszerezni, lehet érte kicsit kergetőzni, piszkálódni, aztán néha eldobni, üldözze azt, még ha csak két lépés erejéig is.
Kicsit megkésve, de köszönöm a válaszokat! :)
Nekem csak az az egy problémám van, hogy az én kutyusom még tulajdonképpen kölyök, egyszerűen nem értem, miért ilyen nehéz kifogni a játékos pillanatait :D Egy idősödő kutyusnál azért gondolom természtesebbnek tekinthető a kevesebb aktivitás, bár a kutyák is eleve nagyon különbözőek... meg mégsem egy borderem vagy vizslám van.
A szabályokat eddig is igyekeztem betartani, vagy amit nem, azt most jól megjegyzem, hasznosak és logikusak:D Az biztos hogy a visongás miatt már néztek engem kattantnak.
köszi még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!