Nem "kínzás" a kutyát egy lakótelepi lakásban tartani?
Nekik ez nem rossz, hogy mindössze 1,5-2 szoba az életterük és kimenni sem tudnak, amikor akarnak? Meg hogy nincs egy kert, ahol szaladgáljanak és sétálni is csak reggel és este mehetnek, amikor kiviszik őket a gazdik? De hát szerintem ez is olyan kevéske egy kutyának, hogy napi 2x mehet és akkor is csak egy gyors pisi-kaki, aztán irány is felfelé... :(
Nekem nemcsak az a fontos, hogy legyen állatom, hanem hogy neki jó legyen. Nagyon sajnálom azokat a kutyákat, akik egész nap csak a lakások ablakaiból bámulnak kifelé, vágyakozva. Ha valaha is megkérdeznék erről és a kutya maga választhatna, szerintem a kertet választaná.
Tudom, hogy valószínűleg ezeket a kutyákat is ugyanolyan nagyon szeretik a gazdái és tejben-vajban fürdetik, ezt nem kétlem, de mégis, ettől függetlenül nem kínzás a kutyának, hogy 1,5 szobára korlátozzák az életterét?
A kutyám olyan rosszul érzi magát a panelban, hogy most is hangosan horkol a foteljában. Napi többször sétálunk, főleg most, mert épp nem dolgozom. Sokszor már ő nem akar lejönni.
A kertben tartott kutyák nem sétálnak annyit, mint egy panelkutya. A gazdák többsége azt hiszi, hogy a kert elég mozgástér a kutyáknak, így nincs szükség a sétára. Ez hatalmas butaság. A kutya elég hamar ráun, nincs semmi érdekesség, újdonság, ezért az okosabbak szöknek, a butábbak becsavarodnak. Az okos gazdi meg cserébe láncra teszi, kennelbe zárja, ami csak még rosszabb megoldás.
Arról nem is beszélve, hogy a panelkutya folyton a gazdival lehet, míg a kerti kutyához sokan csak akkor mennek ki, amíg enni adnak, hóban-fagyban-esőben pláne.
Akkor most tulajdonképpen melyik is a kínzás???
Én meg azokat a kutyákat sajnálom akik egyedül vannak egész nap a kertben télen hóba fagyban gubbasztanak,gazdát kajakor és munkából jövet menet látják.
A kutyának a gazdájával a legjobb lenni.
Egy panel kutyával jobb esetben sokkal többet van foglalkozva,de ha teszem azt csak sétál,de otthon max simi van,még annak is jobb,mert legalább a gazdájával lehet és nem egyedül egy kertben.
Persze napi 1-2 5 perces séta tényleg kínzás.
Mi napi 3x sétálunk 30-50 perceket, hétvégente meg kimegyünk 3-4 órára a szántásra. Itthon trükközünk,játszunk.Teljesen megszokták ezt. Egyik sem panaszkodik.Itt sajnos nincs lehetőségünk hétköznap a szabadon engedésre.
Ha unatkoznának vagy rossz lenne nekik rombolnának,vonyítanának feleslegesen.
Nyáron mondjuk kertes házban vannak,mert megyünk mamáékhoz. De a kertbe egyik se marad,ott vannak mellettünk ha bemegyünk enni,vagy csak wc-re jönnek velünk. Idősebb kutyánk mondjuk nem is igazán jön ki akkor sem inkább mamámmal van a szobában :D
Egy a lényeg panelban és kertes házban is lehet rendesen kutyát tartani,rendesen foglalkozni vele. Lehet rosszul is. Viszont még mindig a kerti kutyák nagy részének sokkal rosszabb 10-15 évig séta nélkül egy kertbe zárva.
Hiszen az csak egy nagy kennel semmi több.
Még a panel kutyák ha 10 percre is de legalább inger gazdag környezetben vannak míg lent vannak arra a 3x 10-15 percre is. De egy kerti kutyának semmi ingere nincs 10-15 évig.
Egy barátnőmnek golden retrivere van, családi házban laknak, és a kutya kint van a kertben. Naponta 2x így is kiviszi sétálni az erdőbe, abból az egyik legalább másfél-2 óra. Ha otthon vannak, a kutya legtöbbször a teraszon fekszik, és onnan néz befelé. A barátnőm néha beengedi (ha a férjét nem zavarná, mindig bent lenne) és a kutya hihetetlenül boldog olyankor.
Aki úgy gondolja, hogy a kutyának egy kertbe kivágva van a helye... Az valószínűleg még sosem szeretett kutyát.
2 amstaffom van. Igaz, az egyik lusta mint a disznó, de a másik lazán ellátná Paks 2-t az energiájával. :D
Egy 44 négyzetméteres egérlyukban élünk (remélhetőleg már csak januárig), amióta velem vannak, lakáskutyák. Minden nap minimum 3 jó kiadós séta, bandázás vagy tömérdek játék és tanulás. Munka mellett is ellátom őket; ha nem tudnám megoldani, nem kutyát tartanék, hanem hangyafarmot. :D
Köszönik szépen, jó fáradtak. Megkapták a finom, meleg vacsorát, egy ideig kunyeráltak az enyémből sikertelenül, majd mindkettő a helyére döglik és tessék: kész a boldog kutya!
Sokkal borzalmasabb egy szomorkás kerti kutyát látni, aki még a kerítés másik oldalát sem látta, mert "az a dög küntre válóú, háht, há őrzi a portát!"... Az említett brutális házőrző egy alig 5 kilós kis tacsikeverék. A környéken lakik szegény...
Lakótelepi vagyok, az egyik szomszédnak van egy 21 (!!) éves, kövérke kis keverék kutyája. A néni alig bír menni, ha nincs 85 éves akkor 1 se. Ez a picike, törékeny kis nénike minden egyes nap 6-7 alkalommal hozza le a kutyusát, mert mint elmondta, "Vén már, alig tartja magában a piszkát addig, amíg leérek vele." És a lassan 90 éves néni és 21 éves társa többet foglalkoznak egymással, mint az utca menőcsávója a "fajtiszta" kerti díszével...
Szilvi:
Na, legalább tanulnak a gazdák! Jó ezt olvasni, egy kutyának ilyen élet kell! :) Nem sárban fekvés egész nap egyedül...
Bár láthattam volna azt a sok kutyát!
"De hát szerintem ez is olyan kevéske egy kutyának, hogy napi 2x mehet és akkor is csak egy gyors pisi-kaki, aztán irány is felfelé..."
Igen, ez valóban kevés lenne, de szerencsére attól, hogy a kutya lakásban van, ez még nem feltétlenül igaz. Normálisan, napi több órát kell sétáltatni, foglalkozni vele, és a legtöbb kutya akkor a lakásban aludni fog.
Mellesleg én kertes házban lakom, mégis van, hogy a kutyák egyáltalán nem akarnak kint lenni a kertben. Párom most jött haza, a kisebbik kutya bejött vele és mikor nyitom neki az ajtót, hogy visszaengedjem, szépen elsunnyog az ellenkező irányba, a belső szobába, lefeküdni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!