A kaukázusi juhász tényleg olyan kemény, harcias kutya, mint amilyennek mondják?
Egyre divatosabb a fajta és egyre többen tartják, mondván, hogy nagyon jó területőrző, idegenekkel bizalmatlan, külseje is elég elrettentő és ha kell, habozás nélkül harap és fog. Én ezt elhiszem, hiszen látom a youtube-on a videókat, látom, hogy reagál a csibészelésre, és hallom a híreket, hogy egyre több kutyaharapás okozója a szovjet kaukázusi pásztor, de én nem látom olyan keménynek. Mifelénk is van egy kaukázusi, a Csömöri úton, jó nagy kifutója van a kutyának. Én gyakran sétáltatom a bolognesem arrafelé, és látom mindig a kaut. És egyáltalán nem tűnik olyan keménynek. Én az olvasottak alapján azt gondoltam, hogy a kau egy idegenek számára megközelíthetetlen, kemény kezet igénylő, fejlett terrotóriális ösztönnel rendelkező fajta, hogy most a könyvek szavaival éljek. De ez a kau teljesen ártalmatlan. Egyik nap, nem volt ott a gazdája, és elkezdett nyüszölni (ő fiú, az én kutyám meg lány), gondoltam, benyúlok, hiszen soha nem viselkedik agresszívan, ő odadőlt a kerítéshez, hogy gyömöszöljem meg. És simán megsimogattam, és a mai napig megvan mind a két kezem. :) Jellemző ez általában a kaura? Mert én arra is gondoltam, hogy ez most egy ilyenre sikerült kutya, egy szabályt erősítő kivétel. Lehet? Amúgy nekem nagyon tetszik ez a fajta, csak egy bajom van vele: amivel kezdtem, hogy divatfajta, és ez tudjuk, milyen negatív következményekkel jár együtt. Tényleg igaz, hogy a kiállításokon felvezetett dús sörényű, leginkább csau csau-hoz hasonló kaukázusi, csak egy "hamisított változat", egy "gyenge utánzat"? (valakitől hallottam). Mert azt tudom, hogy van egy háttérbázis, a Kaukázusban, jónéhány kaukázusi még mindig juhászkutyaként dolgozik. De ez akkor azt jelenti, hogy ezek a dolgozó kaukázusik kemények, és a városokban, vidéken, kiállításokon található kauk csak másolatok, aki "ugat, de nem harap"? Szívemen viselem a kaukázusi sorsát, nagy kár lenne, ha őt is tönkretenné a divattenyésztés!!! :( Egyébként azt is hallottam, nem tudom, mennyire igaz, hogy a kaukázusi még a magyar pásztorkutya fajtáknál, tehát a kuvasznál és a komondornál is sokkal keményebb, bátrabb kutya? Ez igaz? Mert ez nagy dolog, hiszen pl. a komondort a kutyák királyaként szokták emlegetni, a kuvasz pedig az egyik legharapósabb kutyafajtaként lett ismert, mint aki kiszámíthatatlan, hamis.
Köszi szépen a válaszokat, mindenkinek előre!
A kedvenc fajtám!
Nekem most border colliem van, de a következő ebem biztos egy kaukázi lesz, gyönyörűek, méltóságot sugároznak..
http://www.youtube.com/watch?v=GruYzOGX4BM
szerintem ez meggyőző videó arra hogy kemény és harcban párja nemsok akad. Egy kaukázusit ha elkényeztetsz lehet hogy tőled megijed de ha éles helyzet van akkor addig élet-halálra küzd a területért vagy érted. Ezt elhiheted. Az a kiskutya kit megsimogatsz ismer és tudja h nem bántod. Mert a kutya megérzi az ember jó és úgyn. "rossz-
ságát" . Ha mondjuk ahhoz a kicsihez ha törnének be nem habozna a harapással vagy az ugatással de feleslegesen nem nagyon fecsérli az erejét.
Az nagyon attól függ, honnan való. Haverom akart venni rendes kemény kaut, és hát ráb*szott egy-két helyen. Bement a kertbe, csávó kiengedte az összes kauját, azok meg farkcsóválva örültek neki, a vadidegennek, nulla házőrzés.
Szóval valaha tényleg kemény kutya volt, lehet is még olyat találni, de ha ma elmész egy kiállításra, ott valószínű rendes-aranyos-jólszocializált kaukat fogsz találni. Nem mondom, hogy egy nagy színes golden lett belőle, de köze sincs már a régi vagány fajtához. Legalábbis a kiállítási vonalnak.
Nekem is kaukázusim van, lány vagyok, tudok vele bánni, bár nem a legkezesebb kutya. Viszont nagyon hálás, szeretetre méltó és iszonyatosan bűnbánó tekintettel tud nézni, ha valami rosszat csinál. :)
A területet védi, senkit sem engedne be és mindenkit vadul ugat. Ha azonban én kísérek be valakit, akkor kedvesen, farokcsóválás közben szalad oda játszani. (Nagyon játékos :) )
A gazdáját - legalábbis az én kutyám - soha sem bántaná. Ki sem lehetne nézni belőle, nagyon megbízható. :D
Ha azonban sétálni megyünk, a hú de nagy bátorság elszáll, és eléggé megszeppent személyiség válik belőle, aki nem bántana senkit vagy semmit. Jó, egyszer mikor sétáltunk, két öregasszony ült a kapuban, miközben a (hamis) tacskójuk kint szaladozott. Nem csináltak semmit, még csak be sem zárták. Erre a tacskó odarohant a kutyámhoz és elkezdte tépni a lábát, aki megfogta és elhajította. o.O (Nem lett a tacsinak semmi baja)
Szóval nem mondanám azt, hogy hú, de nagyon vad, ösztöneiből adódóan hamis kutya. Azok a kutyák, amiket videókon mutatnak, szerintem erre képzett kutyák. Persze megvédi a területét mindenáron ebben biztos vagyok, de szerintem mégsem olyan, amilyennek beállítják.
Abban pedig biztos vagyok, hogy a kuvasznál nem keményebb kutya. (Nem testi erőre értem, hanem kiállásra például)Ismerek kuvaszokat és kaukázusikat egyaránt, nekünk is volt kuvaszunk. A kuvasznak ez az őrző dolog annyira a vérében van, hogy hááát nagyon. Tehát egy kuvasznak sokkal körültekintőbb, kutyákhoz jobban értőbb gazdára van szüksége, mert nagyon nehezen fogad el bárkit falkavezérnek. Ha viszont elfogadja, akkor mindenben szót fogad. A kuvaszt szinte nevelni kell arra, hogy ne legyen ilyen kemény. :D
Szóval azért én a kuvaszt keményebb kutyának tartom, de a kaukázusi is kitűnő házőrző. Az meg biztos, hogy már csak a kinézete elriaszt mindenkit. :) Meg persze az is, hogy ha a területéről van szó iszonyúan bátor. :)
Nekem kaum van.
A családot szereti, soha, semelyikünket se bántaná, nekem, a gazdájának bármit megenged, még akkor is, ha ő nem szeretné, vagy kellemetlen neki (pl. fésülésnél véletlenül meghúzom a bőrét). Velünk olyan, mint egy óriás plüss maci :).
Séták alatt idegen emberekkel bizalmatlan, de nem harap, ha nem tetszik neki valaki, akkor kitér a felé nyúló kezek elől.
Nagyon jó házőrző. Csak akkor ugat, ha szokatlan hang van, feleslegesen sosem.
Ha betörne valaki, az utolsó csepp véréig küzdene, ebben holt biztos vagyok.
Imádom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!