Hogyan tanítsam meg egy németjuhásznak a "marad" parancsot?
Figyelt kérdés
2015. okt. 31. 13:21
2/8 anonim válasza:
Leülteted vagy lefekteted es mond neki h maradj, majd ovatosan kezdj el tavolodni töle de csak kicsit ha nem mozdul dicserd meg, ha elmozdul akk kezd elölröl. Ha ez mar megy akk probalj meg egyre messzebbre tavolodni töle.
3/8 bollocks válasza:
A 2. választ kiegészíteném azzal, hogy a dicsérethez ne hívd oda magadhoz, hanem menj vissza hozzá, mert előbbi esetben az rögzül, hogy az odamenésért kapja a jutalmat.
4/8 anonim válasza:
Én egy kis méretű kutyámat tanítottam, neki úgy tanítottam meg, hogy először pórázon szemben álltam vele, és leültettem, kiadtam hogy marad, kéztartással (mint mikor kocsi tolatásnál tudod a gyere gyere állj-ból az állj jelét) mutattam. Aztán póráz nélkül, és ha szembeálltam elkezdtem hátrálni. Ha jó volt akkor adtam neki finomságot :)
5/8 Pusisz válasza:
Amikor kezded, elég 1-2 lépést hátrálnod, miközben mutatod és mondod a vezényszót, de ne maradj távol, hanem menj vissza egyből és dicsérd.. Ne higgye, hogy lelépsz, mert akkor elindul utánad.
Ha 2-3 lépést tudsz távolodni és a helyén marad, akkor már kivárhatsz 1-2 másodpercet, mielőtt visszaindulsz dicsérni. Ha elég stabilnak érzed, próbáld megkerülni Őt... és így tovább. Fokozatosan növelve a távolságot és az időt, miközben ismételgeted a parancsot.
Először udvaron, kietlen helyen külső zavaró tényezők nélkül. Ne büntesd, csak dicsérettel és baromi sok türelemmel tudod elfogadtatni vele...
Sok sikert! :)
6/8 anonim válasza:
Több kutyát tanítottam már meg a marad parancsra a következő módszerrel. Először is a kutyának tudnia kell az ül, vagy a fekszik parancsot. Ha ez megy kiadod neki az egyiket, majd tenyeredet felé mutatod, bele képébe, h lássa, és határozottan erősen (nem ordítva) kimondod a marad parancsszót, és fél lépést teszel hátra. Ha jön otánnad akkor egyből kiadod a tiltó szót amit használsz (ha nincs vezesd be, mert a kutya nevelésében ez kulcsfontosságú pl. nem). Ha eltávolodtál fél lépést (annál többet ne, mert úgy is követni fog), várj kb. 1-2 mp és menj oda hozzá. Ne hívd oda, minden esetben neked kell visszatérni hozzá, h rögzüljön benne az, h ha ott marad ahova te leültetted/fektetted az a jó. Ha visszamentél hozzá, nagy dícséret és jutalom falat! Ezt gyakorold kb. 10x, ha megy, jöhet az egy nagyobb lépés. Ha ez is megy akkor a kettő. Ha már vagy 10 lépést eltávolodsz és ott marad, akkor már fél siker. Fontos, h közben végig a kutyával szembe maradj, ne fordíts hátat, mert fel fog állni. Ha már megvan a 3-4 lépés, akkor félúton add ki megint a marad parancsot, h biztosítsd a kutyát. Amikor közeledsz felé akkor is kiadhatod (ezt főleg a tanítás elején kell, amíg nem érti 100%, h mit akarsz). Ha már megy a 10 lépés, akkor jöhet az, h megfordulsz amikor egy lépést eltávolodsz. Mikor megfordultál megint add ki és mutasd a marad parancsot. Miközben távolodsz tőle, figyeld, h követ e. A tenyér mozdulat amit mondtam azért hasznos, mert így nemcsak mondod, hanem mutatod is a kutyának a parancsot. Ezt a későbbiekben el lehet hagyni. Rem tudtam segíteni. Ha én egy japán akitát is megtudtam így tanítani, egy németjuhásznak ez semmiség lesz. :)
7/8 A kérdező kommentje:
Köszi szépen mindenkinek!! #6 módszerével már 5-6 lépés sikerült
2015. nov. 2. 20:08
8/8 anonim válasza:
4-es vagyok, ugyanazt írtam, mint a 6os, csak röviden:D De mindegy:D:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!