3 hónapos rednose pitbull!?!
Olyat próbáltál esetleg, hogy:
- bekened a kezedet vajjal, hogy nyalogassa és akk dícsérni
vagy
-bekened erős paprikával, hogy ha harap akkor csípjen neki is
-lespriccolni szódával (mármint azért ne túl közelről mert az komoly fájdalmat tud okozni)
-nagyonnagyonnagyonnagyon lefárasztani, rengeteget játszani, tanítani, sétálni, ha gondolod szájkosárral, és kicsit éhes legyen, jutalomfalattal, megtanítani a nem szó használatát meg a dícséretet.
Ilyeneket is lehet, mindenáron a kutyákkal barátkozzon, mert ha ennyire akaratos most akkor később durvább lehet, és inkább most neveld be, mint ksőbb véletlenül megkapjon vagy valami...
Suli tényleg jót fog tenni, meg az ivartalanítás is. Én azért örülök, hogy legalább megkérdezed itt, és elismered hogy szapcsis a kutya meg hgoy segítségre van szükséged.
Sok válaszoló bánt, de nem gondolnak bele, hogy mennyi hasonló kidobott kutya van, azért mert azok az emberek nem kérdeznek, hanem inkább vesznek másik kutyát.
Sajnos amúgy a szaporítós kutyánál az a rossz, hogy ha már látod a kutyát, nincs szíved ott hagyni. Én nem tudom mit tennék, a helyes az lenne a világegyetemnek hogy ha hagynám, és leteremteném a szaporítót, de ott abban a pillanaatban nem gondolnék a következő generációk kutyáira, hanem csak a meggyötört szemű kiskutyát látnám. Mondjuk én is befogadom a kutyákat, mindig csak befogadottak voltak, soha nem költöttem pénzt kutyára (mármint a megvásárlására)..De ez csak a véletlen, régen én sem tudtam, hogy miért kerül az egyik olcsóbba a másik drágábba..
Menj el hozzájuk. Minél hamarabb.
"A modszert amit javasolsz próbáltam, a hátára forditom amikor nagyon eldurvul a helyzet es nem hagyom neki h felkeljen de mintha annal jobban hergelném vele. Harcol az utolsokig, egyszerűen nem válik be olykor 10 percig is lefogom, ha kifarad mar nem annyira harap megadja magat de par perc es kezdodik elolrol..."
Ez a baj a CM-féle dominancia alapú szarokkal. Az ilyen hátra fektetős alpha roll fasság két dolgot hozhat elő a kutyából: harcolást vagy megadást. Nyilván egy picivel tökösebb kutyából nem az utóbbit fogja. Olvass utána: [link] Te magad mondtad: " pár honap es 20 kilot fog nyomni, felnőtt fogai lesznek azzal pedig komoly sebeket fog tudni ejteni.." Jól sejtem, hogy te magad sem szeretnél a felnőtt kutyáddal egy erőfitogtatós konfrontációba belemenni?
"Probaltam a kizökkentéssel hogy oldalba bököm vagy megerintem a hatat vagy vállát de egyszerűen az agressziv lelkiállapotból képtelen kizökkenni."
Persze, mert ilyenkorra már annyira bepörög, hogy se nem hall, se nem lát. A kizökkentés csak akkor működik, ha a kutya nem jutott még el ebbe a "lelkiállapotba". Van egy sanda gyanúm, hogy a kutyád ingerküszöbe sokkal-sokkal lejjebb van, mint gondoltad (úgy valahol a bányászbéka segge alatt 2 méterrel).
Tudod mi kellene nektek? Önkontrollt tanító játékok. Hogy a kutya ne pörögjön be annyira, hogy ne tudjon rád figyelni, hogy valamennyivel megemeljétek az ingerküszöbét. Ahhoz meg az kell, hogy a kutya megtanuljon figyelni rád.
Ha pénz nem akadály, remélem a nyelv sem, ehhez ugyanis még nem leltem magyar szakirodalmat. Viszont Leslie McDevitt: Control Unleashed és Laura VanArendonk Baugh: Fired Up, Frantic, and Freaked Out mindenképp érdemes lenne elolvasnod. Sokat segítenek, amíg el nem jutsz kutyasuliba, sőt utána is, de még a megfelelő iskola, kiképző kiválasztásában is. Mind a két könyv problémás, nehezen kontrollálható kutyáknak szól, az előbbi részletesebb, elméletibb, az utóbbi tömörebb (és tök jól leírja mi megy végig a kutyában, amikor felpörög) és nagyjából kiegészítik egymást.
Ha még nem szokta meg, hogy a saját buksi fejével gondolkodjon és rád figyeljen arra ez is jó lehet: [link]
"Illetve szerintetek a kiskutyaban van a hiba?" Nyilván szapi pajti nem a legstabilabb idegrendszerű kutyákat rakta össze, de az is biztos, hogy magasról, hígan szart az olyan apróságokra, mint kezdeti szocializáció, megfelelő foglalkozás a kutyával. Nyilván így hátránnyal indul: nem tudja milyen ingereket hogyan reagáljon le, nem biztos, hogy úgy tud figyelni rád, tanulni, mint az előző kutyáid, pláne nehezebben tanulja az önkontroll című dolgot, ami erősen az ösztönei és az akarata ellen dolgozik.
"felek h ha el is viszem a tobbi kiskutyaval is ilyen agressziven jatszana"
Azért lesz jó az iskola, mert ott tudjátok felügyelni, hogy hogy játszik.
"Meddig marad ilyen szerinted? Esetleg mig fel nem nő? 10-12 honapos koraig?"
Van egy rossz hírem és egy jó.
A rossz: addig marad ilyen, amíg meg nem neveled.
A jó: felnőtt korában már csak azért is kezelhetőbb lesz, mert tudsz vele komoly fizikai munkát végezni, ami kihasználja a pitek híres küzdőszellemét. Azt biztos tudod, hogy kölyökkel nem szabad, mert komoly egészségügyi következményei lesznek.
Janibeni!
A Kérdező leírta az egyik kommentben, hogy szaporítótól van a kutya. Tehát csak pit keverék, és nincs semmilyen kennel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!