Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért nem tudom vissza hívni...

Miért nem tudom vissza hívni a kutyám?

Figyelt kérdés
Lassan másfél éves kutyáról van szó. Kis korától kezdve dicsérem ha vissza jön hozzám adok neki jutalom falatot. Vissza is jött meg minden. Utána volt egy korszaka 8hónapos környékén amikor az Istenért se akart semmiért vissza jönni. Ezt már kinőtte. Most meg ott tartunk, hogy ha akar vissza jön. Bár már ahogy idősödik jobban figyel rám, de játékból például nem tudom vissza hívni. Vagy ha egy kutya elszalad nem jön vissza. Próbáltam sípra rászoktatni az sem ment. Csak otthon csinálta meg esetleg lent, ha egyedül volt. Amúgy okos kutya sok mindent megcsinál de evvel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Jobbnál jobb jutalom falatokat viszek le neki de akkor sem. Néha ügyes és vissza jön dicsérem is érte, de hangulatától függ, hogy mennyire figyel rám. Tanácsok? Mit tehetnék?
2010. márc. 17. 11:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
34%
Milyen kutya? Próbáld meg klikkerrel tanítani. Ez egy kattanó hangot kiadó eszköz, amit akkor nyomsz meg, ha a kutya valami jó dolgot csinál. Pl odajön hozzád, klikkelsz és jutifalat. A kutyába beivódik, hogy ha meghallja ezt a hangot, akkor valami jót csinált. A neten találsz róla cikkeket és tanácsokat, miképp használd. Ha ez sem jön be, akkor kutyasuli. Ott is alkalmazzák páran a klikkert!
2010. márc. 17. 11:48
 2/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Fressnapf-ba lehet venni?
2010. márc. 17. 11:55
 3/15 anonim ***** válasza:
Igen, ott mindent megtalálsz ami csak kell egy kutya tartásához és neveléséhez! És nagyon szívesen, máskor is!:)
2010. márc. 17. 12:06
 4/15 anonim ***** válasza:
68%

Először is: a kutyáddal nincs semmi baj, ne benne keresed a hibát, hanem magadban!

Már többször leírtam, de úgy látszik, mindenki csak a klikkert és a jutalomfalatot szajkózza, ami édeskevés!

Motiválhatod bármivel, akármikor előfordulhat valami más motiváció számára, ami erősebb, és akkor nem fog visszajönni. A játék sokkal erősebb motiváció, mint az, hogy tudja, jutifalatot kap, ha visszamegy. Egy kis gondolatjáték: a szituáció ugyanez, csak a kutya már egy hete nem kapott enni. Éppen játszik, te hívod. Ő rohadt éhes és tudja, hogy ha most visszamegy, jutalomfalatot kap. Biztos, hogy azonnal otthagyja a játékot/másik kutyát akármit, mert ebben az esetben a kaja a legerősebb motiváció. Olyan helyzet bármikor előfordulhat, hogy nem tudsz megfelelő motivációt felmutatni a számára ezért nem megy vissza.

De van megoldás! El tudod képzelni, hogy a farkasfalkában az alfa (vezér) hívja az omegát (legalacsonyabb rangú falkatag), az meg rá sem bagózik, mert neki most érdekesebb dolga van? Kizárt! Mert az alfának van tekintélye. Az első lépés a megoldás felé, ha felismered, hogy hiába tanítottál meg a kutyádnak sokmindent, hiába szófogadó, ha hívod és nem jön vissza, akkor sajnos NINCS TEKINTÉLYED a kutyád előtt. A második lépés, hogy keress fel egy jó kutyaiskolát, mert ennek a megoldása elég triviális ugyan, de ahhoz még nagyon sokat kell tanulnod (neked, nem a kutyádnak)! Én ezeket az iskolákat ajánlom:

[link]

2010. márc. 17. 12:14
 5/15 anonim ***** válasza:
És miből gondolod, hogy a klikker nem alkalmas? Akkor kutyakiképzők mégis miért javasolják? A Spektrumon megy egy műsor: A póráz két végén címmel. A kiképző világhírű, mégis több műsorában alkalmazta a klikker tréninget! És szinte mindig jutalomfalattal dolgozott. Akkor te mégis miért ellenzed, ha egy ilyen ember dolgozik ezekkel a módszerekkel? Talán kiképző vagy?
2010. márc. 17. 12:32
 6/15 anonim ***** válasza:

Az előttem szólónak igazat adva, kiegészíteném saját tapasztalatommal.

Mi közös sétáink során a kölyök kutyákkal olyan helyre megyünk ami nagyobb teret ad a kutyának és nekünk is.

pl. folyópart, mező stb.

A kutyust hagyjuk nézelődni, futkározni, de behíváskor minden esetben határozott erős hangon hívjuk, és ezzel egyidőben a nálam lévő póráz karabinerjével csattintok is, (klikker:) /. Általában elsőre nem sikerül teljesen magadhoz hívni, mert túl sok az inger, viszont ezt követően a fentieket annyiban egészítjük ki hogy a hívást és a hangadást követően azonnal hátat fordítva ellenkező irányban indulunk el, egészen addig távolodva, amíg a kutyus utol nem ér minket.

Na akkor dicséret, jutifalat, simogatás.

2010. márc. 17. 12:33
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
12:32-es, azért gondolom, hogy erre a klikker nem alkalmas, mert a klikker kizárólag tanításra való. Arra, hogy a "hozzám" vezényszót összekösse azzal, hogy idejön hozzám. De ahogy a kérdező írta, ezen ők már túl vannak. A kutya ismeri a vezényszót és amikor nincs fontosabb dolga, akkor végre is hajtja a hozzátartozó feladatot. A tanításnak itt a vége, innentől tekintély probléma, ha a kutya saját maga dönt arról, hogy mikor szeretné végrehajtani és mikor nem. Tekintélyt szerezni pedig klikkerrel nem lehet. Ha megnézed az általam belinkelt oldalt, látni fogod, hogy azok a kutyaiskolák is klikkerrel dolgoznak, tehát nem a klikker ellen vagyok, csak azt mondtam, hogy az erre a konkrét problémára nem megoldás. Ha nem érted miért, akkor nagyon sajnálom, ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni.
2010. márc. 17. 12:45
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj a klikker ilyen oldalakon ajánlgatásával h ezeknek az embereknek senki nem tanítja meg hogyan kell jól hatékonyan használni. És a klikkert szerintem pont a behívásnál felesleges. Ráadásul nagyon sok gazdi utána behívásra használja majd, mert úgy gondolja h a kutya figyel a klikkre. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam aki használta de fingja sem volt a klikker igazi lényegéről. Arra meg már lusta volt h utána is nézzen. Valaki mondott neki róla két mondatot és ő úgy gondolta h mostmár akkor ő a zseni klikker képzésben is.

Annak volt igaza aki azt mondta, h a tekintély hiányzik és a motiváltság h a kutya rád legyen kattanva. A többit nagyon jól összefoglalva leírta.

2010. márc. 17. 12:47
 9/15 anonim ***** válasza:

"ellenkező irányban indulunk el, egészen addig távolodva, amíg a kutyus utol nem ér minket"

Ez is nagyon hasznos, ugyanis ha van egy kis kötődés a kutya részéről a gazdi iránt, akkor előbb-utóbb kétségbe fog esni, hogy elveszíti a gazdit és utána fog menni. Ezzel kapcsolatos gyakorlat a kötődés erősítésére: Ha nem jön a kutya és nem is figyel ránk, el kell bújni valahova (pl nagy fa mögé), megvárni, míg kétségbeesetten elkezd keresni, és még mielőtt kifutna a világból nagy ijedtségében, be lehet hívni. Ennek is az az alapja, hogy nem a falkavezér figyel minden egyes falkatagra külön-külön, hanem a falkatagok kötelessége, hogy mindig szemmeltartsák a vezért!

2010. márc. 17. 12:56
 10/15 anonim ***** válasza:
Azt én is leírtam, hogy nézzen utána a neten, nem csak úgy vaktában ajánlgatom. Persze az teljesen más, ha csak össze-vissza kattingat az ember, de közben meg fogalma sincs miképp kell használni. Én azért javasoltam a klikkert, mert nálam bevált. Ha nem ismerném, nem is tanácsolnám,hidd el. De az teljesen igaz, hogy ha a kutya a domináns, akkor kattingathatunk orrba szájba. Viszont ezt már kölyökkorban kellett volna elérni a kutyusnál. Például nekem vadászkutyám van, ami nem az engedelmességéről híres(beagle), de klikker segítségével sikeresen neveltem. Persze, már kölyökkorában elértem azt, hogy tiszteljen a kutya, kialakítottam a rendes gazda-kutya kapcsolatot. Következetes nevelés=boldog, szófogadó kutya. Sok módon el lehet érni ezt, csak a módját kell megtalálni. Én a klikkert javasoltam, mert nekem bevált, de csak azért mert megtanultam rendesen kezelni. Sajnos én is találkoztam már olyannal, aki kattingatott akkor is, amikor nem kellett volna, a kutyát ezzel teljesen összezavarva.
2010. márc. 17. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!