Mit tegyek ha a kutyam az emberekre felugral?
Sziasztoj! Van egy, egy eves Amstaff szuka kutyam. Es az emberekre akik bejonnek a kapun felugral. Ram nem, csak akiket nagyon ritkan lat. Es edrig nem sikerult leszoktatnom rola.
Sok helyen olvastam mar hogy ne figyeljek ra vagy lepjek a hatso labara de egyik sem segitett.
Esetleg tudnatok otleteket mondani amivel leszoktathatnam errol?
Leghatékonyabban az az ember tudná leszoktatni, akire felugrál.
Csak éppen ehhez alaposan ki kell képezni.
Amit minden körülmények között elsődlegesen szem előtt kell tartani, az a személyes tér kinyilvánítása, és tiszteletben tartatása!
Mindent ez határoz meg, minden emiatt történik!
Az eszköz már szinte mindegy, ha ez van a szemed előtt, akkor ilyen lesz a hozzáállásod, amit a kutya megérez, és ha elég komolyan gondolod, akkor ő is komolyan fogja gondolni.
Az elő lépés, hogy ebből az izgatott, és tiszteletlen viselkedésből ki kell zökkenteni.
Alapszabály: bármilyen tevékenység kizökkentéséhez kicsit nagyobb intenzitású inger kell, mint amekkora inger az adott viselkedést generálja.
Magyarra lefordítva, ha egy idegen ilyen intenzív ingert jelent nekik akkor ennek a leállításához az idegennél is erősebb inger kell, úgyhogy nem lesz elég egy "nem szabad" , kő keményen kell tiltani!
Mondok egy módszert, én 1-szer csináltam ezt egy kutyának, elég nagy erővel, és olyan mély nyomot hagyott benne, hogy utána elég volt a szóbeli tiltás.
2 lábra álláskor mögé mentem, és 2-2 ujjal 2 oldalról a horpaszánál a bordái közt, ahol a legérzékenyebb, ahol az ember is összeugrik, keményen megböktem, hogy úgy összeugrott, azt se tudta, hol van!
Úgyhogy a meglepetés az első nagy fegyver, csak elég intenzívnek kell lenni.
A másik , az idegen viselkedése.
Ilyenkor mindenki húzódozik, hátrál, stb, ami olaj a tűzre.
Ha egy kutya 1 lépést tesz felém az intim zónámban, akkor én 2-t teszek felé.
Ha rám ugrik, felé megyek, hogy hátrafelé menjen 2 lábon, közben kézzel lábbal eltolom magamtól.
Nem ütni rúgni kell, hanem úgy csinálni, mint ha egy buborék lenne a vendég körül, azt nyilvánítsa privát szférának, ahova kizárólag nyugodt állapotában mehet be a kutya.
Ha izgatott, taszigálja ki a buborékon kívülre, közben előre haladva!
A hátsó lábra lépés elvileg nem rossz, de itt is a sebezhetőség okozta meglepetés a lényeg.
Ezzel pedig komoly sérülést is okozhatunk, hiszen zúzódás, akár csont törés is lehet belőle.
Drasztikusabban hangzik, mégse az, ha a lára lépés helyett, oldalra kisöpörjük a kutya lábát.
Konkrétan kirugdosod alóla a lábat.
Egyrészt teljesen veszélytelen, hiszen csak az oldalára tud esni, ami távolról se hordoz annyi sérülési lehetőséget, mint rálépkedni a lábára.
Másrészt elveszti az egyensúlyát, jóval nagyobb "behatás " éri, sokkal jobban kizökken abból az állapotból.
Összességében, csak hangsúlyozni tudom, nem a különféle gyakorlatok jelentik a megoldást, hanem a hozzáállás.
Ha valaki baromi nagy egóval kinyilvánítja a személyes terét, és azon belül kemény és következetes fegyelmezéssel reagál le minden kihágást, és azonnal "ellentámadásba" lendül, akkor a kutya azonnal levágja a dominancia hierarchiáját, és alapvetően jobban fogja tisztelni az illetőt.
2-es!
Ez egy rendkívül kártékony hozzászólás volt!!!!
Nem lépünk hátra, ha egy kutya tiszteletlenül betolakodik a személyes terünkbe!!!!!!! Épp ellenkezőleg!!!!!!!!
És nem simogatunk egy izgatott kutyát!!!!!
A jutalmazás mindig az adott lelkiállapotot erősíti meg, és fokozza azt! Nem a testhelyzetet, nem a viselkedést, mindig a lelkiállapotot!!
Ha egy kutya ugrál, és hátra lépek, azzal teret adok neki, prédaként, vagy alárendeltként viselkedek, ami erősíti a dominanciáját.
Ha nem teljesen nyugodt, és abszolút behódoló magatartású, akkor a simogatással az izgatottságát, és a dominanciáját erősítem.
Tehát mindkét viselkedéssel a dominanciáját, és így az ugrálást erősíted!
Majd ha a kizökkentéstől meglepődik, a területének az elvételétől alábbhagy a dominanciája, majd ha a fegyelmezésre nem elmenekül a helyzetből, hanem hanyatt fekszik azelőtt, akire azelőtt ugrált, mindeközben olyan nyugodt, hogy szinte elalszik, na azt a lelkiállapotot lehet simogatással erősíteni!
Igen szépeket írtál. Csakhogy egy kutyát a gazdájának kell arra megnevelni, hogy nincs ugrálás idegenekre.
nem lehet elvárni senkitől, hogy elkezdjen egy neveletlen kutyát leszoktatni a rossz szokásáról.
Kérdező ! Amíg nem vagy képes a kutyádat irányítani, addig egyszerűen nem hagyod szabadon kapcsolatba kerülni senkivel.
Kezd el megtanítani neki, hogy maradjon nyugton fekve lehetőleg , amíg te bárkit beengedsz.
Persze. Ha felugrik, odamész, lekapod a vendégről (legyen neki kellemetlen, megfoghatod pl. a horpaszánál a bőrt, és annál fogva leránthatod), leszidod és elzavarod. A vendég meg addig lehetőleg nem olvad el a cukimuki nagyon örülő kiskutyától, és nem kezd el sápítozni, hogy méééérkellbántaniiiii?!?!?! :)
Nem kell erről kisregényt írni, tiltsd meg és kész. Akárhogyan is, de érd el, hogy ne csinálja. Ha kell, rakj rá pórázt, de aztán ugye azt is használni kell: ha felugrik, lerántod. Legyen neki kellemetlen a felugrás következménye, és majd akkor nem fogja csinálni, ennyire egyszerű.
Viszont tényleg suliba kéne mennetek, ha ennyire nem tudsz vele mit kezdeni, hogy az emebreket még a szeretetrohamától sem tudod megvédeni. Mi lesz, ha kitalál valami rosszabbat? Még fiatal, simán rájöhet az ötperc, hogy akkor ő most inkább agresszív lesz, mondjuk kutyákkal, vagy akármi. Ne várd meg, mindenki érdekében.
Hat oromeben ugral de mar nem olyan szinten mint regebben.Remelem az ido multaval kezd majd egy kicsit megkomolyodni.Jo otleteket adtatok! Majd kiprobalom ezeket! :)
Ja es meg egy kerdesem lenne!
Van egy macskam amit a kutyam nagy orommel szeret gyomrozni es hordozni magaval.
A macska mar fel tole de a kutya szerintem csak jatszani szeretne vele.
Mar probaltam leszoktatni errol hogy ne uldozze a macskat de kisebb nagyobb sikerrel.
Esetleg erre tudtok valamit? :)
A valaszokat elore is koszonom!:)
na, lehet lepontozni ...
Kutya elindul macskaüldözni, te akár a papucsoddal jól megküldöd. Amikor papucs landol a kutyán, megy hozzá a NEM !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!