Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Feltétlenül lakásban kell...

Feltétlenül lakásban kell először tartani a kiskutyát, vagy jó neki egyéb fedett hely is?

Figyelt kérdés
Most szeretnék örökbe fogadni egy kiskutyát, és azt mondták a folyosón aludjon éjjel. Mindenki így csinálja kölyökkel?
2010. márc. 16. 12:37
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha már nem olyan rideg az idő megfelelően bélelt és szigetelt kutyaház is megfelel, de nagyon kell ügyelni a tisztaságra, amíg az összes oltáson túl esik. A kert tisztaságára is gondolok itt.

De amúgy egy kölyök kutya még inkább igényli a közelséget, az egyedüllét, vagy a kevés törődés komoly viselkedésproblémákhoz vezethet később.

2010. márc. 16. 12:43
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez attól függ, milyen kicsi a kutya, milyen hideg a kinti időjárás, és hogy kinti vagy benti kutyának szánjátok-e.

Az én kutyám benti, így a szüleim gyakorlatát írom le, akik viszont kint tartják a kutyáikat. Valahányszor kiskutya került a házhoz, eleinte a pincében aludt, ahol a kazán miatt sosem volt +10 foknál hidegebb. Az első néhány estét ráadásul egy dobozban a házon belül töltötte, amíg meg nem szokta a szüleimet.

2010. márc. 16. 12:44
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Amikor két hónapos pulikutyám hozzánk került a teraszra tettem a házát, teleraktam pokróccal, jó kis búvóhelye volt. A házának a bejárata pedig az ajtónkkal szemben volt, hogy lássam, meg ne fujjon be a szél. Nagyon jól érezte magát. Vettem nekicsörgős lasztit, plüss játékot. Előtte volt a kajatányér, és vizes tányér. Úri módja volt a kis piszoknak.
2010. márc. 16. 12:59
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Én azt mondanám, mindegy, hogy kinti vagy benti kutya lesz-e később, egyelőre tartsd bent. Mi így csináltuk, most 9 éves a németjuhász kutyánk. Kicsiként még hetekig bent lakott, ott nagyobb biztonságban éreztük, mint kint a kertben. Azonkívül kicsiként még nagyon csábítható, kevésbé lehet kivédeni, hogy idegenek ennivalót dobáljanak be neki a kerítésen keresztül, pedig létfontosságú megtanulnia, hogy földről nem eszik semmit, nehogy megmérgezzék, stb.

Egy pár éve elkezdett kerítésen kibújva világot látni, akkor döntöttünk úgy, hogy napközben bent kell maradnia, mert nem tudunk rá felügyelni, ha nem vagyunk otthon. Szerencsére nagyon jó kutya, bentről ugyanúgy ugat, ha hall valami utcai mozgást, teljesen szobatiszta, labdáival jól elvan odabent, délután, amikor hazaérünk kiengedjük. Éjszakára ismét beengedjük, szerintem sokkal jobban tud ránk vigyázni, ha bent van, mintha kint, ráadásul mi is sokkal nyugodtabbak vagyunk, ha tudjuk, hogy nem kint a sötétben van egyedül. :)

Persze eltérő, hogy ki mennyire tekinti családtagnak a kutyát, vagy mennyire tartja higiénikusnak, hogy bent van a lakásban a kutya, nekünk ez vált be, így kölcsönösen tudunk vigyázni egymásra, ő ránk, mi rá. Sajnos egyre többet hallani arról, hogy megmérgeznek kutyákat, én nem szeretném ennek kitenni őt. Kölyökkorában volt olyan, hogy üres, félig nyitott konzerves dobozt dobtak be hozzánk a kertbe, amibe szegénynek beleszorult a nyelve, este mikor hazaértünk, rohantunk vele az állatorvoshoz, szerencsére nem lett nagyobb baj. De egyetértek az előző hozzászólóval is, fontos a kutyának az ember közelsége, ezért mindenképpen arra szavaznék, hogy tartsátok bent kezdetben, ha meg tudjátok oldani. :)

2010. márc. 16. 13:23
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A dolog lényege, hogy ne sokkolja az egyedüllét, hiszen az új helyre kerülés is egyfajta sokk, ahogy a más étrend stb. is. Persze olyan kutya is van, amelyik az új helyen már az első este megmorogja a hazatérő 'idegeneket', akikkel érkezésekor nem találkozott.

A gazda közelsége, főleg, ha a bizalom is épülget, nagy öröm számukra, míg a kívülrekesztés egyfajta büntetés (lévén falkaállat). Természetesen nem pusztul bele.

A miénk 'folyosói' kutya, szerintem ragaszkodóbb, jobban szocializált, mint az, amelyik anno kizárólag kinti kutya volt.

2010. márc. 16. 13:39
 6/10 anonim ***** válasza:
Szerintem ahhoz, hogy jól szocializált legyen, hogy ne legyen bizalmatlan az emberekkel szemben, hogy titeket tekintsen gazdájának, alapvető fontosságú, hogy az első pár hetet mindenképpen szorosan a közeletekben töltse. Akkor alakul ki az a kapcsolat, ami megalapozza, hogy később hallgasson rád, hogy tudd tanítani. Ha kint van és nincs köztetek elegendő fizikai kapcsolat, akkor ez a kötődés sokkal lazább lesz. A kiskutyát állandóan nevelni, korrigálni, tanítani kell, arra nem elegendő idő az a pár óra, amit te kint töltesz a kertben vele. A kutyának nem kell az ágyadban aludnia, de hogy az előszobában se aludjon egy pokrócon, főleg kölyökként, az nem jó. Itt nem arról van szó, hogy megfázik-e, hanem a kapcsolatról.
2010. márc. 16. 14:02
 7/10 anonim ***** válasza:
56%
Ha később is kint lesz, jobb ha első naptól fogva kint alszik. Először lesz egy kis nyüszi, de elmúlik. Meleg, fedett ólba tegyél vmi rongyot amit az előző helyről hozol/kérsz, azon szivesen alszik majd és elfogadja az új helyét.
2010. márc. 16. 14:09
 8/10 Akiteki ***** válasza:
56%
Ha először beszoktatod a lakásba, marhanehéz lesz később rávenni, hogy kinn maradjon.
2010. márc. 16. 14:16
 9/10 A kérdező kommentje:
Igazából azért nem szeretném a folyosón tartani, mert van pici gyerek, ott tudjuk csak tárolni a babakocsit például, alig van így is hely. Nagy kutya lenne egyébként. Lenne hely máshol, de nem a folyosón.
2010. márc. 16. 14:32
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

Én 6 hetesen vásároltam a goldenemet, és első perctől kint tartottuk, de ez ősz elején voltam amikor éjjel se hűlt le az idő.

Nagyon aranyos kutya lett belőle :]

2010. márc. 16. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!