Honnan tudom, hogy kifáradt a séta alatt?
Van egy 3 éves kutyám, közepes testű. Elég nagy mozgásigénye van, de pl. játéknál tudom, hogy ha már nem igazán hozza vissza a labdát, meg csak félig fut utána, és lefekszik, akkor már fáradt.
Viszont sétánál direkt megnéztem, és 20perc után is kb. ugyanannyira elfárad, mintha 1 órát sétálnánk.
Nyilván van, hogy futunk is, meg váltogatjuk "a terepet", néha a betonon /járdán/, sokszor mezőn, erdő szélén stb.
Mindig húz(húzna, ha hagynám, de visszarántom láb mellé).
Mivel még "tanuló" megpróbál mindig felülkerekedni, hogy még is csak húzzon..de nem is ez a lényeg, és a kérdés, hanem hogy honnan látom, hogy már fordulhatunk vissza, mert már fáradt? Nem rongált eddig semmit még, és nincsenek problémái, de azt szeretném, ha jól esne neki a séta :) Nem akarom, hogy ideggörcsös legyen, a le nem vezetett energiái miatt, de azt se akarom, hogy túlhajtsam.
Ha már esze ágában sincs húzni, sőt inkább mellett vagy mögötted kullog. Amikor már kevésbé érdeklődő a környezete iránt, nem szaglászik annyit. Amikor hazaértek iszik,kb. 2-5 percet motoszkál aztán kifekszik aludni.
Ha nagyon nagy az energia szintje, akkor 1 óra séta tuti nem lesz elég. Nekünk még nincs 1 éves de már 7-8 km-es váltott terepes bakonyi túrát gond nélkül lenyom +1 óra gyalog vasútig, meg vissza hazáig. Hétvégén van, hogy 4-5 órát sétálunk vele. Szóval ha egy óra sétában gondolkodsz akkor legalább 20-30 perc más kutyás játék legyen a sétán kívül vagy kezdjetek el futni.
4 éves Havanese kutyánk van. Ő szó szerint kb 50-60 perc intenzív labdázásban 95 %ban kipurcan..Amikor fáradt akkor már nem érdekli a labda,ilyenkor szoktunk futni és ő is fut velünk ezzel is fárasztjuk. Amikor már nem fut velünk,labda sem érdekli csak liheg és elnyúlik a füvön akkor tudjuk ő kész van. Ha pórázra rakjuk akkor úgy kell vonszolni,amúgy szokott húzni,de ilyenkor mi vontatjuk őt :D Mi szántóföldre szoktuk ki vinni a kutyákat,másik idős,ő elbóklászik magának.Aztán kocsihoz vissza sétálunk kapnak vizet.Autóban már alszanak. Itthon is ivászat,utána elnyúlnak vhol. Aztán következő e.ü sétáig nem túl aktívak :D :D
Nálunk a fiatal akkor sem rongál ha nincs levezetve az energiája,inkább nyüszög,ugat,járkál, játékait hozza stb. Sajnos itt nem tudjuk elengedni mindenhonnan kitiltották a kutyákat a futtatók kicsik,tele üvegszilánkkal,szeméttel.Így hetente-kéthetente van így igazán lefárasztva, napi 3x 35-40 perces séta,flexivel viszem és szoktam vele futni illetve gesztenyét rugdosom neki.Itthon agyilag fárasztom,meg itthon is dobálom a játékokat,húzogatósat játszunk,szóval vmilyen szinten minden nap lefárasszuk,de az igazi ez a rohangálós lenne minden nap. De mivel nekem nincs jogsim sem autóm,anyum pedig sokáig dolgozik nincs lehetőségem kivinni a szántásra őket. Gyalog nagyon messze van,két kutyával,egyedül amúgy sem mennék arra,mert tanyák vannak,sok a kóbor nagytestű.
Pedig ha hazaérünk, akkor ő is azt csinálja, hogy iszik, és utána kifekszik. Ezért nem értem, hogy most akkor elfáradt vagy mivan:)
De majd megpróbálom ezt a több órás sétát, mondjuk délutánonként, mert úgyis 3tól már otthon vagyok:D
Meg gondolom egy erdős rész sokkal intenzívebb élményt ad, mint egy betonos bekötőút:D Ott inkább a biciklisek/futók vonják el a figyelmét, de már megszokja őket. Köszönöm a válaszokat, megpróbálom valahogy kitapasztalni. Egyébként olyan lehet a kutyám energiaszintje, mint amit akumi írt, hogy mi is voltunk egy napra kirándulni, és este képes volt a játékjával rohangálni. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!