Mit jelent a véreb?
Mire használják a véreb szót?
Annyi helyen látom, láttam már külön fajtában (angol véreb), szóhasználatban, vizsláknál, szóban hallottam már bull-tipusú kutyákra is...mi az igazság, hogy is van ez?
#1, nem kell írni hülyeséget, ha nem tudod a választ...
Kérdező, azért véreb a véreb, mert nagyon jó a szimata. A neve onnan ered, hogy régen a vadászok a meglőtt vad felkutatására használták, a kutyák könnyedén megtalálták a sebesült vadat, hiszen az vérzett már és így nyomot hagyott maga után. A véreb a vér nyomait követve vezeti gazdáját a zsákmányhoz.
A véreb vadászkutya.
Ő a legismertebb képviselő, az angol véreb vagy bloodhound:
Nagyon is jó vadászkutya: 24-48 órás nyomon is végig tud menni. Napjainkban inkább különféle rendőrségi szolgálatok alkalmazzák.
Hogy a "harci kutyákra" miért mondanak vérebet, arra csak tippem van:
Vérre menő ebek.A többit a sztereotípia elültetése elintézte.(Mint ahogy az egyes válaszolónál is láthatjuk.)
Előttem már leírták: vércsapa követésére kitenyésztett, nagyon jó szimatú vadászkutya.
Még annyit tennék hozzá, hogy a köznyelvben azért van keveredés e tekintetben, mert az angol "hound" szót más vadászkutyákra, nagytestű kutyákra is használják (greyhound, Hound of the Baskervilles), és a sok alulképzett képes pl. a greyhoundot lefordítani "szürke vérebnek". Egy hülye elkezdi, a többi folytatja.
Amúgy a köznyelvben ma már nemigen használják a véreb szót bull típusú kutyákra, menőbb a "harci kutya" kifejezés. Én eddig leggyakrabban kistestű kutyákra, csivavákra, yorkiekra hallottam alkalmazni intelligens embertársaimtól a "Nédda, micsoda véreb, höhöhö" hangsort.
#7-es Mond azt: "Hogy vért és nem drogot vagy kábítószert kereső kutya! Ezt jelenti a véreb." ;)
A bombakereső kutya sem robbantgat.
Amúgy jutalomig, lehet heves, és izgága a véreb. Érdemes az ösztönét, véres hurka szeletet eldugva, és ráküldve. Mert nagyon élvezi, úgy tenyészeték ki, legalábbis a fajtatiszták ilyenek. Őrülnek ha végezhetik a dolguk. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!