Kullancs a kutyámban mit tegyek? Sűrgős!
Ha netán a feje bent maradt, majd kilökődik.
Innentől figyeld a kutyádat és amint kedvetlen, nem eszik, netán lázas, hány, azonnal orvoshoz vele.nem minden kullancs fertőz. talán most megúsztátok. Viszont ahhoz, hogy megszívja magát, több nap is kell. Itt az ősszel a kullancsok valódi szezonja. Nézd át alaposan minden nap és használj ellenük valamilyen szert.
Hát ha ennyire frászban vagy, akkor vidd dokihoz.
De amúgy meg nem az szokott a baj lenni, hogy beszakad a feje, hanem az, ha a potrohát megfogják és azt szorítva húzzák ki, ugyanis ekkor a kullancs gyorsan visszaöklendez magából csomó veszélyes cuccot...
Ha szakszerűen van kihúzva, és gyorsan, akkor nem tudja visszaöklendezni és kisebb az esély a fertőzésre.
A fej meg nem baj, ha marad, emberben sem... Olyan, mint egy tüske, pár nap alatt kidolgozza magából a kutya/ember szervezete.
24 óra elteltével kezd méreganyagot vissza öklendezni a kullancs, illetve akkor, ha helytelenül távolítod el (nagyon megnyomod a potrohát)
De ha kullancskiszedővel lett eltávolítva vagy valamilyen csipesszel, akkor nem hiszem, hogy megnyomtad neki, mert azok direkt úgy vannak kialakítva, hogy legyen hely a testének. Ha beleszakadt a feje vagy a lába, az nem probléma, mert kifog lökődni egy idő után, mint idegen anyag. Egyébként a babéziától kell a leginkább tartanod, annak a lappangási ideje 2-20 nap, szóval elég hosszasan kell figyelni a kutyát. A leggyakoribb tünetek az az étvágytalanság, láz, rossz közérzet, illetve ami már nagyon durva, ha a vizelete barnásra színeződik. Akkor már gebasz van...
Az, hogy levert volt a kutyát amíg benne volt a kullancs nem jelent semmit, az én pincsim is olyan kis letargikus olyankor, szóval én már rutinosan keresem benne a kullancsot ha ilyen előfordul. Szerencsére tavaly volt utoljára. Mi akkor elmentik Imizol injekcióra (ez az ellenanyag), de csak azért, mert 2 babéziás is volt pár héttel előtte a rendelőben. Egyébként nem szoktam rohanni velük ilyenért orvoshoz. De teljesen normális ha beadatod neki. Viszont a szuri csípős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!