A kutyám vemhes, Valakinek van ötlete milyen táplálásra kell ráfogni egy vemhes szukát?
1 évesen nagyon-nagyon korai lenne ellenie, főleg, ha mint írod, nincs jó kondícióban (de egyébként is). A kutyád még kamasz!
Lelki kárt nemigen, de testit okozhat a fialás. Nagyon le fog soványodni, nem fog tovább fejlődni, és igen, akár bele is pusztulhat.
Vidd orvoshoz, és ha még lehet, akkor ivartalaníttasd, ez lenne a legokosabb megoldás (és a kutyád érdeke is ez lenne).
Ha nem teszed, akkor vegyél neki kifejezetten vemhes, majd szoptatós kutyáknak való, magas minőségű tápot (ún. starter tápok). Állatorvos mindenképpen lássa, vizsgálja meg ellés után, illetve, ha bármi komplikáció van, akkor közben is!
A lakásban, meleg védett helyen készíts neki elletőládát. Olyan magas fala legyen, hogy az anyakutya ki tudjon jönni könnyen, de a kiskutyák ne essenek ki. Készült sok tiszta ronggyal, esetleg melegítőlámpával.
Ellés alatt végig legyél vele.
A kölyköket 2 hetesen kell először féregteleníteni, majd még többször megismételni. Első oltásukat 6 hetesen kapják. Hozzátáplálni 3 hetes kortól lehet elkezdeni, starter táppal.
Ha komplikáció van, pl. az anya elpusztul, beteg lesz, nem szoptat, akkor kutyatápszerrel kell őket felnevelni, kb. 2 óránként etetni eleinte éjjel-nappal, ami embert próbáló feladat.
Én lebeszélnélek minderről. Javaslom a műtétet.
1 éves kutya nem valószínű, hogy életképes kölyköket ellik.
Szóval vagy készülj a legrosszabbra, vagy ivartalaníts.
De hogy a kérdésedre válaszoljak, vannak vemhes szukának való tápok, illetve a csirkét-rizst adj neki gyakran.
Az, hogy vékony, nem lenne gond, mert a túlsúly többet árt a vemhességkor és az elléskor, mint az atletikus alkat. Viszont ő azért vékony, mert még nem felnőtt kutya, hanem kamasz, most erősödne.
Nagyon fiatal az elléshez és a kölykök felneveléséhez. Mintha egy gyereklány szülne. Még felnőtt, felkészült szukát is megviseli az egész fizikailag, egy fejlődésben lévő kutya tönkre mehet. Még az is lehet, hogy nem tudná, mit kezdjen a kölykökkel, és neked kéne felnevelni az almot.
Tenyésztők kb 2-2,5 éves korra mondják az első ellés ideális idejét, ő meg csak fele ennyi idős.
Mondtam már hogy nem akartam ivartalanítani egy
iket sem mert szerettem volna kiskutyát akkor amikor összejön! De ezt egyébként nem ti fogjátok megmondani úgyhogy kösz
"Szerettem volna kiskutyát" - miért nem fogadtál örökbe akkor a már megszületett rengeteg kiskutya közül?
"Akkor, amikor összejön" - te nem szereted a kutyádat. Ha szeretnéd, akkor nem tennéd 1 évesen ennek, a tenyésztők sem fedeztetnek 2 éves kor alatt. Ezenkívül, ha nem ivartalanítasz, félévente "össze fog jönni". Félévente akarsz kiskutyákat?! Mondjuk a szukád így nem fog sajnos sokáig élni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!