Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit csináljak vele?

Mit csináljak vele?

Figyelt kérdés
Van egy 2 éves kutyám. Sosem marad nyugton. Ha elviszem egy egész napos túrára, Agility edzésre, frizbizni, otthon lefekszik pár percre, de aztán minden kis neszre rögtön felugrik, úgy néz ránk mint egy őrült, szimatol körbe körbe a lakásban, néha megáll ránk néz mint ha vmi borzasztó érdekes és halaszthatatlan dolog lenne, tényleg nagyon fura fejjel, majd megint elkezd körbe körbe szimatolni. A kertben is folyton körbe körbe fut, hiába viszem bármennyit sétálni, bármennyit fárasztom agyilag is. Azt azért hozzá kell tenni, hogy intenzív foglalkozásoknál meg tök hamar elfárad és lefekszik, hamarabb mint a tobbi kutya, de pár perc és utána megint mint az őrült. Nagyon szeretem de néha már borzasztóan idegesítő és a családom is kivan tőle készülve, de szerencsére toleránsak rám tekintettel. Mit tehetnék, hogy felfogja, nem kell folyton pörögni?
2015. szept. 6. 21:49
 1/8 anonim ***** válasza:

Mit szoktál reagálni ilyenkor? Próbáltad már letiltani? Hogyan, és mit gondolsz, miért nem hat?

Pontosan miből áll a fárasztás? Mondjuk egy átlag heti programot mesélj el minél részletesebben (mikor viszed, mennyit vagy vele el, mit csináltok, stb.).

2015. szept. 6. 22:10
 2/8 A kérdező kommentje:

Ha ezt csinálja, rászólunk és azt mondjuk: nyugszik! Erre lefekszik (igy van tanitva) de ezt is csak parancsnak veszi és továbbra is feszülten figyel, mi lesz a következő parancs. De én nem szeretném hogy parancsra ki legyen fektetve, mert nyugodtan sétálgathatna, de ő csak rohanni tud mindenhova. Ezért egy idő után kioldom, ezért ez nem megoldás. Nem lehet állandóan kifektetve. Gondoltam hogy veszek egy nagyobb ketrecet és belerakom ha nyugit akarok.

Régen egyszer mikor meglátott egy macskát a kertünkben, mondtam neki, h "futás" erre a macska után rohant, azután erre a szóra mindig rohant így fárasztás céljából is használtam, azóta van ez, lehet hogy ezt a szót várja ilyenkor tőlem. Mióta erre rájöttem (persze ez csak következtetés) nem használom ezt a szót és ha azt hiszi ezt mondtam (néha félreért és minden hasonló szóra ezt csinálja) azonnal tiltom és fektetem. Ha lenyugszik dícsérem.

Heti program változó de hétköznap átlagosan 2-3 órát sétálunk amiben van sima séta is, frizbizés, fa kerültetés, engedelmes, trükközés, labázás, néha bicikli mellett futás, ilyesmi. Heti 2 agility edzés. Hétvégén messzebbre megyünk, kirándulás, város, verseny, úszás, néha terelés, ilyesmi. Alapvetően ha itthon vagyunk bent van velünk. Az a furcsa, hogy változó. Vannak napok (fárasztástól függetlenül) hogy tök nyugis. Néha meg pörög folyamatosan. Egyébként míg dolgozok a kertben van és a szomszédok elmondása szerint akkor is folyton rohan.

2015. szept. 6. 22:28
 3/8 anonim ***** válasza:

Na akkor tisztázzuk: a fektetés nem tiltás. A fektetés egy feladat. Nyilván nem érti meg, hogy ezt nem kellene csinálni, ha sose volt tiltva, csak mindig kap közben egy fektetési feladatot (tök mindegy, hogy te minek szánod, ha szerinte az csak egy fektetés - ami amúgy logikus, mert a fekszik meg a nyugszik szavak elég hasonlóak).

A tiltás az nettó tiltás, azt jelenti, hogy fejezd be, amit csinálsz, de semmi mást. Hogy közben ül, vagy áll, vagy vakarózik a kutya, az tökmindegy, csak azt fejezze be, amiért rászóltál. A tiltás, ha jól bele van építve a kutyába, akkor az ilyenekre tök jól működik, illetve ha nem, akkor még mindig ott van az az opció, hogy kihagyod a tiltást, és rögtön büntetéssel díjazod az ökörködést. De azért a tiltást előbb illik megpróbálni, mert az annyira nem fair, hogy sosem közlöd a kutyával egyértelműen a szándékodat, csak rögtön megy a maflás :)

2015. szept. 7. 06:47
 4/8 A kérdező kommentje:

Félreértetted :) rászólunk ÉS fektetjük.

Rászólunk = tiltjuk. Utána fektetjük, hogy tudja, mi lenne a helyes viselkedés, ugyanis szerintem tökre nem érti mit tiltunk, hiszen nem csinált konkrétan semmit csak rohangált, szomatolt, ami neki úgymond természetes. Az elmúlt napokban nem fektettem tiltás után, a második kemény szídás után elkezdett depressziózni, mint mindig mikor stresszel amiatt, mert nem tudja miért lett leszidva.

2015. szept. 7. 12:17
 5/8 anonim ***** válasza:

Na de ha nem akartad, hogy feküdjön, akkor miért fektetted? :) A te logikád szerint sem az a helyes viselkedés, hanem a nyugalom, ami meg független a testhelyzettől.

Amúgy nincs vele véletlenül folyton foglalkozva, amikor így pörög? A szemkontaktus is foglalkozásnak minősül. Mert ha folyton visszanéztek rá, neadjisten beszélgettek is vele, akkor tök jogosan hiszi, hogy valami dolga van.

Volt amúgy nekem is lefáraszthatatlan kutyám ideiglenesben (szívem szerint drogkereső kutyának adtam volna, csak nem voltak hozzá kapcsolataim), neki a szobakennel vált be otthonra. Azt ő elkönyvelte a nyugalom szigetének, és tök jókat tudott benne pihenni, kint viszont mindig azt leste, hogy mivel foglalja el magát.

De azért én megnézetném hozzáértővel a kutyát, hátha csak félrekommunikáltok, fene tudja. De azért hagyj még némi időt a tiltásnak, hátha leesik neki, hogy miért kapja, csak akkor tényleg mindig azonnal tiltsd le az értelmetlen pörgést, ne várd meg, amíg idegbajt kapsz tőle, mert azt tök jogosan nem érti, hogy miért csinálhatta tíz percig, és utána miért nem.

2015. szept. 7. 13:45
 6/8 anonim ***** válasza:
A szóismétlésért bocs, ma sem aludtam eleget :D
2015. szept. 7. 13:45
 7/8 A kérdező kommentje:

Hú, köszi nagyon a segítséget és a fáradságot, hogy ennyit írtál!

Van többféle parancs szavunk. A "fekszik!" szabályos fekvést jelent nálunk. A nyugszik az bármilyen fekvés. Ő ezt meg is tudja különböztetni, mert a nyugsziknál simán ledobja magát a földre, fejét is leteszi, akár oldalára borul stb, tehát ez amolyan pihenő pozíció, amikor nyugi van, néha be is alszik. Ezért használtuk ezt a szót. Csakhogy ebben a pörgős idegállapotban még ekkor is "pihenés közben" készenlétben áll, mint vmi őr :D hátha történik vmi. Alapesetben ilyenkor nyugton van, de ilyenkor nem, még mocorog is egyhelyben és figyel. Szóval ezért használtuk ezt a szót, hogy értse, hogy nyugodt viselkedést várunk el tőle, de ez úgy látszik csak tüneti kezelés, jobb lenne valahogy leszoktatni erről az egészről. Jobb megoldás híján kértük ezt tőle, h maradjon fekve nyugiban egy helyben.

A szemkontaktus. Na ez érdekes. Kifejezetten keresi ilyenkor a szemkontaktust, és ha több mp-ig ránézünk, még jobban bepörög, na azt kifejezetten célzásnak veszi, h rohanáááss!! . Ezért már direkt rá se nézünk, nem beszélünk hozzá mikor ezt csinálja. Azért nehéz, mert ő egy nagyon nagyon érzékeny kutyus, mindent magára vesz, és mellé borzasztóan megfelelni akaró. Ha rákiabálunk többször, mert pl. egymás után többször rosszat csinál, akkor lefekszik, feje a földre, és szomorúan pislog órákon át. Ha később odamegyünk simogatni, feloldani tök nehezen oldódik fel. Akkor is bedepressziózik ha dolgozunk vele és nem jól csinálja, ezért szimplán csak nincs juti.

2015. szept. 7. 18:08
 8/8 A kérdező kommentje:
De most megpróbálom simán csak tiltani, remélem megérti, hogy mit tiltok.
2015. szept. 7. 18:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!