Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az Aussie miért ennyivel...

Az Aussie miért ennyivel drágább, mint egy Collie vagy egy Border collie? Mivel tud többet? Vagy csak azért mert kevesebb van belőle?

Figyelt kérdés
2015. aug. 14. 16:40
 1/4 anonim ***** válasza:
66%

Azért drágább, mert kevesen ismerik/tartják/tenyésztik az Aussie-t. És ez még csak a jobbik oldala a dolgoknak. Például ha valaki MO-on elkezdené tenyészteni mondjuk a vadkacsavadász, vagy göndörszőrű retrievert, kb 300-400 Ft-okat is kérhetne érte. Miért? Mert egyedüli kennel, és mert MO-on az lenne a legjobb genetikájú alom, ami született.

Nézzük csak meg a golden retriever, vagy labrador kenneleket! Magyarországon biztosan alakult már ki összesen 15-20 kennel is ebből a fajtából.

Magyarországon még igen ritka egy ausztrál juhászkutya. Noha van 3-4 kennel is, még akkor is fiatalka fajtának számítanak ezek a kutyusok itthon. Többet nem tud mint a border collie és a collie.

2015. aug. 14. 17:05
 2/4 anonim ***** válasza:
2015. aug. 14. 17:33
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.
2015. aug. 22. 16:39
 4/4 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Én most alapítottam augusztusban az aussie kennelemet. 2 év fáradalmas munka, és tájékozódás előzte meg.

Egyébként 5 kennel van már rajtam kívül Mo-n. Egyre népszerűbb a fajta.

Nos, a válasz igen egyszerű.

Mert nem tucat kutya. Ezt szó szerint értsd. És a tenyésztési szabályok szerint egy szuka 2 évben egyszer szülhet.

Ha hobby kutyának szeretnéd: 100 e-t már kapsz, csak várnod kell rá kb 2-3 évet. Max 200 e. Csak nem lehet soha kölyke. :(

Ha tenyésztési célra szeretnéd, akkor 200 e huf- 1500 euro az ára.

Mert nem mindegy a törzskönyve, melyik vonal. Nem mindegy, hogy pl Mo-n mennyire "elterjedt a vérvonal".

Nem mindegy , a szülők, dédszülők milyen eredményekkel rendelkeznek.

Genetikai szűréseket kell végeztetned, csípő diszpláziát és könyököt kell szűretni. Ha igazán nívós kutyát akarsz, akkor munkavizsgára is elviszed (terelés).

Plusz a kiállításokra, beleértve a külföldieket is.

Szuper prémium táppal eteted, hússal. Gyógyszerek, ha beteg.

És akkor nem beszéltünk arról, hogy a kant valószínűleg külföldön keresed a szukádhoz, vagy spermát kérsz.

A fedezésnek is van ára: 750-1000 euro külföldön (EU-n belül).

Terhes gondozás, született kölykök etetése (pl ha nem szopik, vagy nagyobb lesz, és már kap szilárdat...)

Jelenleg 8 hónapos a szukám, igaz, külföldről hoztam a vérvonal frissítés miatt, de eddig benne van kb 700 e-be. És akkor eddig egy db kiállításon voltunk. Mert bejött a "téli időszak". Legközelebb 1,5 év múlva fedeztethetem be, és még keresnem kell Hozzá egy küllemben és felépítésben megfelelő kant, ami nem is annyira egyszerű, mint az ember hiszi, hogy: "de hát rárakok egy kant, és kész" :D

Mo-n sajnos azt a problémát látom, hogy egy-egy kennel becsülettel, és szakértelemmel tenyészt, "ritkán", de akkor minőségi almot hoz le. Ithaka (USA) -ban szűreti a kutyákat stb. Megszületik egy alom, és hobby célra van várólista.

Holott genetikailag és küllemre a kutya tarolna kiállításokon, vagy munkakutyaként...de nem..."bokorugrómorzsikutyuska" lesz belőle. Házi kedvenc.

Valahol úgy érzem, a kereslet, és a kínálat nagyon nem találta meg egymást.

Én ezen szeretnék változtatni.

Nem akarok olyan almot a kutyusomtól, hogy: "ha elvisznek picúr, örülök, hogy valaki észrevette, milyen értékes vérvonal vagy, és Apud Grand Champion amúgy".

Kell szerintem egy hobby alom, és kell igenis egy csak professzionális alom. Még akkor is, ha rám maradna a kölyök. Mert előbb utóbb fog kelleni a vérfrissítés, és a vérvonal. És ez minden országra igaz.

És igenis a 100 e -s kölyök azért 100 e., mert nem külföldi az apuka, tengeren túli, és mert nem szülhet. Hanem ház kedvenc, család tag.

De amelyik versenyre, tenyésztésre szánt, az maradjon az állományban, és legyen értéke!

2015. okt. 29. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!