Mentett kölyök vagy felnőtt legyen?
Szerintem egy fiatal (kb. 1-2 éves) felnőtt kutya tökéletes lenne számotokra. A menhelyeken sok olyan kutya van, aki (előző életéből adódóan) jól kijön a macskákkal vagy akár szobatiszta.
A kutyákat pedig gyakorlatilag bármilyen életkorban lehet tanítani (pl. az örökbefogadott kutyámnak 6 évesen tanítottam meg a behívást)
Weboldalak közül ezeket tudom ajánlani:
De itt gyk-n is sok hasznos infót találhatsz :)
Akármennyi idősen működik az örökbefogadás, akár 10+ évesen is kialakul kötődés, megtanulja a kutya az új dolgokat.
Kölyök:
- előny, hogy valószínűleg hosszabb ideig lesz veletek (sajnos keresztbe tehet az élet, de induljunk ki ebből)
- szintén valószínűleg összeszoktatható cicával, extrém az a kölyök, aki nem
- viszont nehezebb is a szoktatás egy izgága kölyökkel
- előny és hátrány is lehet, hogy nulláról indul a nevelés, kezdőként sok mindent el lehet rontani
- masszív hátrány a kaki-pisi-rágcsáló korszak
- max sejteni lehet, mi lesz belőle, ha nagy lesz, mind méretre, külalakra, mind aktivitási szintre
Felnőtt:
- a menhelyi kutyák nagy része kiesik, mert nem tudni, hogy viszonyulnak macskához, ajánlottabb ideiglenestől választani
- kevés kivétellel szobatiszták, nem rombolnak
- jobb menhelyen, pláne ideiglenestől pontos képet lehet kapni a kutyáról, nem kapsz zsákbamacskát
- hozhat a múltjából olyan dolgokat, amik megnehezítik az együttélést, pl félelmeket (de mivel jó esetben megismered örökbefogadás előtt, ha nem a kihívásokat keresed, nem választasz félőset)
Szóval ha élvezitek a cuki, de idegtépő kölyökkort, nem ragaszkodtok a tárgyaitokhoz, és szeretitek a meglepetéseket, akkor kölyök. Egyébként egy gondosan kiválasztott felnőtt szerintem.
+1 kiegészítés:
Életkortól függetlenül rengeteget kell vele foglalkozni, időt kell neki adni, hogy kialakuljon a kötődés, a bizalom.
Gratulálok a döntésetekhez, nekem két örökbefogadott kutyám van, és nem bántam meg. Rengeteg munka van bennük, de megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!