A kutyák honnan tudják mikor növesszenek nagy bundát és hogy csinálják? és ez tudatos? (bővebben lenn)
Nem tudatos, mégcsak nem is viselkedés, ez élettani folyamat, mint ahogy pl az sem viselkedés, hogy dobog a szív - alapszintű biosz volna ezt tudni.
Honnan tudná?! talán vannak érzékszervei...
Na vajon mi irányítja? idegrendszerről halottál már?
Nem tudatos. A körmünk is nő, ha akarjuk ha nem. Na így van ez valahogy náluk is, csak ott a vedléssel.
Szerintem van egy belső órájuk, bioritmusuk, és akkor az szabályozza, hogy ha letelt x hónap akkor elkezd vedleni majd nő az új szőr.
"erről jutott eszembe a gondolat hogy mi alapján "dobják le" ill "szedik fel" a bundájukat. gondolom időjárásfüggő mert ugye relatív hogy a hideg időre megnövesztik, így tavasszal ledobják."
Kedves kerdezo, ezt nem "relativnak" mondjak, hanem "magatol ertetodonek", vagy "evidensnek", esetleg "egyertelmunek" hivjak.
"mi irányítja? vagy olyan mint a hajunk embereknél hogy télen-nyáron nő aztán egyszercsak levedlik és kezdődik elölről?"
Hat nem tudom, ezzel masok hogy vannak, de nalam nem ugy mukodik a hajam, hogy telen-nyaron no, aztan egyszer csak levedlem...
Ez ugy van, hogy telen altalaban kicsivel lassabban nol, tavasszal es nyaron pedig kicsivel gyorsabban. Es ezt senki sem tudatosan csinalja, mint ahogyan a kutyak sem tudatosan vedlenek. Az emberek raadasul nem is vedlenek, hanem folyamatosan, minden nap kihullik egy adag.
Bar az egesz kerdesnek a nyelvtani megfogalmazasabol es a helyesirasbol kiindulva egyaltalan nem csodalkozom, hogy ez - a tisztelt kerdezonek - nem egyertelmu.
22:37-nek: Ennyire egyértelműen én nem jelenteném ki, hogy a kutyáknak nincs tudata. Esetleg nem olyan szintű, mint az embernek. (Lehet, hogy nincs öntudata, azt hiszem, nem ismerki fel magukat a tükörben például.) A mi kutyánk például tudatosan kommunikál velünk. Jelzi, ha ki akar menni, és ez olyan jelzés, amit megtanult, nem ösztönös. (Beül az ajtó elé, és meredten nézi, ha nem figyelünk rá, akkor halk nyöszörgés stb.) Tudatosan jelzi, ha játszani akar.
A vedlés tényleg nem tudatos, és szerintem is a hőmérséklettel lehet összefüggésben az, hogy mikor kezdik.
Es a fák honnan tudják, mikor kell kezdeni a levelek hullatását?
Szerintem a kutyáknál is ugyanigy működik.
"tehát ha ez a kutyus az egyenlítő környékére kerülne akkor ugyanúgy március környékén elkezdene vedleni, és az itthoni hideg hónapokban meg felszedné a nagy bundát hiába lenne ugyanolyan meleg ott? ez a fura"
Nem. Ha egy kaukázusit beraksz az egyenlítő mellé, akkor 1-2 héten belül őrülten elkezd vedleni, és addig vedlik, amíg a lehető legtöbb szőrt el nem veszti.
Ha elviszed Szibériába, ott pedig bundát fog növeszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!