Szerintetek ez túl sok kaja egy kutyának?
A rizs mennyiségét semmiképpen ne növeld nála. A túl sok növényi fehérje gyakori adása nem tesz jót a kutyáknak és fehérjeallergiát, stb-t okozhat.
A tápnál függ attól, hogy milyen fajta kutya és mennyi idős.
Akkor egy 0,5-1 adaggal több tápot nyugodtan kaphat, a rizst viszont ne emeld nála.
Ha így sem hízik, akkor adhatsz neki húsokat időnként (csirkefarhát, nyak, stb.) attól szed magára egy kis izomzatot. Valamint az etetés mellett figyelj a megfelelő testmozgásra is, mivel mind a két fajta nagy mozgásigényű kutya, így valószínűleg a tiéd is az.
Kevesebb mozgás = kövérebb kutya, több mozgás= izmosabb kutya. Szerintem inkább izmosabb legyen, mint kövérebb.
Nem okoz problémát hosszútávon sem a rizs, csak mindig a főétel kb. egynegyede legyen.
A Taste of the Wild táp kifejezetten a kutyák farkasokhoz hasonló ragadozó életmódjához készült, bár ők inkább már mindenevők, mintsem csak ragadozók. Így ha plusz súlyt akarsz a kutyádnak, akkor az nem biztos, hogy sikerülni fog vele. A testsúly normálértéken tartása annál inkább egyszerűbb vele.
Amennyiben a tápváltás mellett döntesz, akkor javasolni tudom, hogy Royal Canin, Purina Pro Plan vagy Eukanuba tápot válassz, ugyanis ezek a ténylegesen elismert szuper prémium minőségű tápok. Ezek mellé semmilyen vitamint vagy étrend kiegészítőt nem szabad adni.
Tápváltásnál annyi a fontos, hogy fokozatosan történjen, úgy hogy 1 hét alatt fokozatosan kell növelni az új eledel arányát, keverve a régivel.
Az én kutyám például kölyökkorában csak Royal Canin-t kapott és gyönyörűen fejlődött tőle, a széklete mennyisége és minősége is megfelelő volt (Ez azért fontos, mert a kutyáknál a széklet árulkodik az egészségről, betegségről és arról is, hogy mennyire megfelelő nekik az adott táplálék.). Most főtt hússal (csirkefarhát stb.) etetem, de kiegészítésként még mindig kapja a Royal Canin-t is és minden rendben van vele, a súlya és a magassága is megfelelő.
Egyébként még annyi, hogy nem szabad siettetni a súlygyarapodását, mert 1,5-2 éves koráig még biztosan fog nőni a súlya és egy kicsit szélesedni is fog. 1 évesen a marmagasságuk áll meg általában.
Később pedig ha túlsúlyos lesz, akkor már azt nehezebb lesz kezelni és csak betegségeket okoz neki. Úgyhogy szerintem add neki továbbra is a megfelelő tápmennyiséget, ha egy fél adaggal növeled az még nem gond, de legyél türelmes.
1 éves kor után normális esetben már 1 kg-t nem nagyon híznak havonta, de ha sovány a kutya akkor elő lehet segíteni ezt.
A bordái, farcsontja ha kilátszik, akkor tényleg ráfér pár kiló még.
Vagy maradsz ennél a tápnál és apránként növeled az adagját, amíg nem látsz változást rajta, vagy tápot váltasz.
Bocsi a késői válaszért, de ha még nem késő, akkor ezen az oldalon nézz szét, itt elég jó áron vannak a tápok. Hivatalosan is elismert szuper prémium tápok: Royal Canin, Pro Plan, Eukanuba. Ezek között találsz aktív kutyáknak valót is. Az én kutyáimnak az Eukanuba nem vált be, de a másik kettő igen, de ez kutyánként eltérő lehet, hogy melyik táp jó nekik.
Igen, mindig csökkenteni kell, 1 hét alatt fokozatosan a régi táp mennyiségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!