Egy napja ivartalanították a shih-tzu kutyánkat. Normális ez?
Mikor az orvos hazaküldött mineket (közvetlen a műtét után) azzal a hittel léptünk ki ajtójukon, hogy betartjuk az orvos utasítását; kutyusunk négy lábon megy haza.
Keserven sírt, és mindenegyes lépésénél felsikított -tisztában vagyok vele, hogy ez a fajta kissé hisztisebb, de nincs olyan jó színész (se kutya, se ember) aki eljátszaná azt a bzonoys fájdalmat. Kézben folytattuk utunkat.
Otthon rémülten ált le az ajtóval szemben; Ő bizony nem mozdult nem futott csupán olykor-olykor nyöszörgött egyet. Pár óta múlva elindult, de annyira fájt neki a varrat, hogy a sarokba menekült. Ha nem raktam volna fekhelyére, most is ott lenne. Egész nap vele voltam (voltunk) simogattuk, dajkáltuk, etettük, itattuk de a kényszer sem vette rá, hogy lábaira lépjen.
Aggódom érte. Nagyon. Normális ez várjunk még pát napot, vagy vissza menjünk a doktorhoz?
Kapott már fájdalomcsillapítótt, de különösebb hatása nem volt. Mit tegyünk?
"Egész nap vele voltam (voltunk) simogattuk, dajkáltuk"
Ha a hisztiért agyon van simogatva meg kényeztetve, sose fogja abbahagyni. Hagyjátok békén egy kicsit, majd rájön, hogy nem dőlt össze a világ - de csak akkor, ha ti is úgy álltok hozzá, hogy nem dőlt össze a világ. Ő nem gyerek, őt nem lehet kedves szavakkal megnyugtatni, mert tök más jön le neki belőle, hiszen nem érti a szavakat, csak azt, hogy pozitív visszajelzést kap a viselkedésére, tehát biztos az a jó, ha ő most pánikol.
Fájdalomcsillapítót nagyon ne is kapjon, egyrészt mert amit nem a doki ad, attól komoly baja lehet, másrészt meg ő megintcsak nem ember: ha nem fáj neki a sebe, nem fog rá vigyázni, és felszakíthatja.
Nem minden kutya viseli ugyanúgy a fájdalmat. Tartsátok rajta a szemeteket, de nem kell agyon tutujgatni, mert csak rosszabb lesz.
Az a fontos, hogy igyon, attól nem lesz baja, ha nem eszik 2-3 napig. Sétálni vigyétek le, legalább pár percre. Ilyenkor nehezebb a pisilés, kakilás még inkább, de akkor se hagyjátok ki a sétákat, jót fog tenni neki egy kis mozgás.
Egyetértek, az, hogy napokig kézben kell kivinni egy szukát pisilni ivartalanítás után, nem normális, már csak azért sem, mert sokkal fájdalmasabb, mint ha a saját lábán menne (nem tudod úgy megfogni, hogy ne nyomd/húzd/csavard a hasi sebét). Persze vannak egyéni eltérések, de ez azért elég extrém.
Itt ráadásul egy kanról van szó, akit pláne nem kéne, hogy megviseljen a műtét. Én mondjuk nem vinnék kant se lábon haza, max ha két házra laknék a dokitól, de egy mokányabb kutyának lehet, hogy meg se kottyanna ez se. Mindenesetre szerintem sem normális, hogy 24 óra után sem áll lábra, de hogy lelkizésből csinálja, vagy valóban baj van-e, azt így távolból nem tudnám megmondani. Viszont ha baj van (pl befele vérzés), akkor nem kéne pár napot várni, így inkább megnézetném.
Végül is jobban lett -nem tudom, hogy de ráállt a lábára és az étvágya is megjött. Habár még egy kissé furcsán lépked -de azt hiszem ezért nem zaklatjuk fel (újból) az orvost.
Nagyon-nagyon örülünk neki! :)
Köszönöm a válaszokat azért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!