Átlag, mezei kutyával érdemes lehet IPO-ra készülni?
Hát ezt kérdezd meg az IPO-soktól :) A kiképző nyilván fel tud világosítani, nem?
Mondjuk én a helyedben utánanéznék az obedience-nek; igaz, hogy abban nincs ŐV, de az engedelmes követelmények magasabbak, és megkövetelik a normális kutyatartást, mert ha a kutya be van feszülve (ami a kennelben éléstől garantált), ugat, liheg, szóval stresszre utaló jeleket mutat, az súlyos pontlevonással jár. Szóval átlagos jól motiválható családi kutyákkal érdemes igazán csinálni, keverékkel is mehetsz világversenyre is akár, és sosem késő elkezdeni.
A kennel élet miért jelentene egyet a "befeszüléssel"? Ez valami újabb keringő pletyka? Én családi kutyásként kezdtem, kutya ágyban aludt velem, most már kennelben van, mert mellettem nem tudott rendesen pihenni, márpedig amellett a terhelés mellett, aminek kiteszem, szüksége van a nyugalomra. Ettől még mindig játszik más kutyákkal, még mindig laza emberek, más állatok mellett, egyszerűen mára már egészségesebb, kisimultabb is. Számára sok volt a velem való munka, plusz még a családi kutyás elvárások, szabályok, az állandó jelenlétem.
Kérdező, az edződet faggasd ki, hogy miben másabb egy családi kutya és egy sportkutya élete. A kettőt együtt nem szokták javasolni, mert a pályán is egy nagyon komoly szabályrendszernek kell megfelelnie a kutyának, mellette a családi kutyás szabályok, elvárások már túl nagy terhelést szoktak jelenteni. Mindent nem lehet elvárni egyetlen kutyától, valamit fel kell áldozni.
Magával a kennelellel nincs gond, én azt a klasszikus sportkutyás módszert értem alatta, amikor csak dolgozni veszed ki a kutyát, és amúgy ott él, és halál stresszesen bepörögve istenien dolgozik, mert nem történik vele semmi más. Még mindig van, aki így nyomja sajnos, és normálisnak gondolja :(
Amúgy hogyhogy nem tudott melletted pihenni a kutya? Ordibáltál meg csapkodtál álmodban, napközben meg ordított a metál, vagy napköziztettél egy csapat óvodást? :D
Nem szükséges neked a kennel-pálya életet belőni a kutyáddal. Kétlem, hogy nemzetközi versenyekre kijutnál, hiszen keverék a kutyád. Csak az olyan szinten számít minden mozdulat, feladat végrehajtása mp pontossággal.
Élj együtt a kutyáddal. Tanuljátok az IPO anyagot, ha tetszik. Aztán , ha már megfelelő a tudásotok, lesz biztosan alkalom akár vizsgára, akár kisebb versenyekre eljutnotok.
Természetesen érdemes IPO-ra készülni: kutyád levetkőzi a kis bizonytalanságát, fizikailag-szellemileg elfárad, erősödik a kettőtök közti kapcsolat!
Nyilván nem nyertek vb-t, de ha szorgalmasak vagytok és jó kiképző kezében vagytok, simán lehettek azért eredményesek!
A közös mókáért, sportért, élményekért csináljátok, ne a másoknak való megfelelési kényszerből, vagy a nyerésért ;)
ma 12:37
A te kutyádnál valami nem stimt. Hogy napi tizen órákat kennelben kelljen töltenie ahhoz, hogy egészséges legyen, az valahol nem kerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!