Az amerikai hibrid kutyák (pugle, goldendoodle, cockapoo) tulajdonképpen mitől is hibridek?
Nem értem, hogy mitől lesz egy kutya fajtaiszta... Hiszen, ha megnézzükk pl. a weathen terriert, vagy szinte bármelyik, random fajtát, akkor láthatjuk, eléggé különböző kutyákból lettek kotenyésztve.
Szóval mi az, amitől egy goldendoodle, cockapoo, pugle, stb. lenézendő és keveréknek számít? Mi kellene ahhlz, hogy fajtatisztának lehessen mondani?
Kérlek ne szóljatok le, csak mert tudatlan vagyok! Én nem értek a kutyás dolgokhoz... Pont azért tettem fel a kérdést, hogy megtudjam a választ!
A válaszokat előre is köszönöm! :)
Nem hibridek, hanem keverékek.
Az általad felsorolt fajtáknál nem is beszélhetünk fajtáról, mert egy pugle másik pugle-val pároztatva nem puglét eredményez.
Viszont egy bizonyos fajta kutyát a saját fajtájával pároztatva garantáltan azt a fajtát kapják.
Amiről te beszélsz, amikor még kialakulóban voltak a fajták, az több száz évvel ezelőtt volt... A legfiatalabb kutyafajta is van legalább 50 éves.
Ha a goldendoodle, cockapoo, pugle, stb """tenyésztők""" (inkább szaporítók) valóban el akarnák fogadtatni ezeket a fajtákat, akkor azért tennének is, pl lenne fajtaklub. De nem, ők csak összeeresztenek egy ilyen, egy olyan kutyát, aztán abból az egy párosításból eléldegélnek.
Másrészt meg 1-2 generációig lehet úgy néznének ki a kutyák ahogy az tervezve volt, de lehet, hogy utána már tök másképp néznének ki.
Harmadrészt pedig olyan fajtát el sem lehet fogadtatni, ami már két elfogadott fajta keresztezéséből jött létre.
Egy fajta elismertetése nem egyszerű! Sok száz igazolható eredetű egyedet, több generációt, fajtastandardot kell bemutatni hozzá. Ennek megvannak a komoly szabályai.
A hibridek keverékek, tudtommal még senki sem kezdte el új fajtaként használni őket. Egyébként eleve a kialakulásuknak volt célja, eleinte jobb segítőkutyákat, munkakutyákat, szolgálati kutyákat akartak, csak utána sajnos ez divat lett. De itthon is született labrador-uszkár alom az egyik segítőkutya szervezetnél és igencsak ígéretesek a kutyák. A mali-német juhász rendőrkutyákról pedig már ne is beszéljünk.
A hibrid attól hibrid (jelen esetben F1 hibridekről beszélünk), hogy igazolhatóan fajtatiszta (törzskönyves), ideális esetben eü. szűrésekkel rendelkező, különböző fajtájú kutyák a_szülei. És itt a vége. Ezt a vonalat már nem lehet ebben a formában tovább vinni, a következő generáció már teljesen más lenne. Ezért nem lesz belőlük sohasem külön fajta.
Amúgy egy új kutyafajta elismertetésének menete itt részletesen le van írva: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!