Nagytestű kutyát szeretnék. Mely fajták élnek közülük viszonylag tovább?
Sokat számít honnan van,mit kap enni,milyen életet él.
Attól,mert az van írva,hogy 8-9 év. 10-12 évig is élhet.Ez csak egy átlag.Amit régen mértek fel.De régen kevesebb ideig éltek a kutyák.
Azért minden méretből kivéve a német dog 10+-ot megéli
Egy leo tenyésztőtől is érdeklődtem. Minőségi kaja mellett is kritikus a 4, 5, 6 éves kor, nyolc éves kor felett pedig már bármi előfordulhat. Ezt írta nekem. Pedig neki az lenne az érdeke, hogy minél nagyobb élettartamot írjon.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy melyek azok a nagytestű fajták, amelyek valamelyest kivételek és viszonylag ők is sokáig élnek.
Ahogy írták előttem is: a pásztorkutyák. Kuvasz, komondor, szóval ezek közül sem a 80 kg-os óriások, és inkább a szikár testű, atletikusabb kutyák, nem a mackós lomhaságok. Kerülni kell az extremitásokat.
Alapvetően a nagytestű kutyák átlagéletkorát jelentősen csökkentik bizonyos betegségek rizikói: sokkal gyakoribb náluk a gyomorcsavarodás, mint más kutyáknál, természetszerűleg az ízületi- és gerincbántalmak is jobban előjönnek, ha 70-80 kg-os testet kell cipelni egy nem feltétlen erre tervezett csontozattal.
De igen, ma már átlagban is hosszabb ideig élnek a kutyák, mint 20-30-40 éve. Jó tápot kell nekik adni, megfelelő izomzatot felépíteni fiatal korban, ésszel, okosan mozgatni, odafigyelni a rizikókra, és sokáig veled lehet a kutyád.
Ez egy nagy tévhit, hogy a keverékek szívósabbak. A legtöbb betegség genetikailag van kódolva, ami a felmenőkön múlik. Egészséges szülőktől származó fajtatiszta kutya nagy valószínűséggel egészséges lesz, míg Bodri kutya, aki Kira szuka kölyke, akit a több betegséget hordozó kóbor kankutya felcsinált, az nagy valószínűséggel beteges is lesz.
Szóval mindig a felmenők számítanak. A szerzett betegségek pedig megint más dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!