Ez beltenyészetnek számít?
Lehet értetetlen amit leírok, előre elnézést akkor érte.
Szóval akkor mondjuk van egy adott kan, akivel befedeznek egy szukát. A szukának van egy féltestvére, aki annak a kannak az anyja, akivel befedeztették. Mindkét kutyának, a szukának az apja felől a kannak is az apja felől ugyanaz a dédapja. Nevezhető ez valamelyest beltenyészetnek?
nos tényleg nem értem amit leírtál... :)
de ha a konklúzió az hogy a dédapjuk közös akkor igen nevezhető beltenyészetnek bár ekkora távolságból remélhetőleg nem lesz probléma de szerintem 5 szintet érdemes kivárni mármint úgy hogy apa, papa, nagypapa, dédnagyapa, ükkapa és ami felette van ott már nemhiszem hogy bármi gond lenne
Nem csak a dédapa a közös hanem a szukának a féltestvére annak a kannak az anyja, akivel befedezték a szukát.
Akkor másképp a kan lesz : X, a szuka: Y, a kan anyja pedig : Z.
Szóval X kan befedezte Y szukát. De X kannak anyja Z, aki Y szukának a féltestvére (Z).
12:17 Igazad van!
A nagy tenyésztők így csinálják ki a kicsiket, hogy ilyeneket terjesztenek róluk, holott mindkettő ugyanazt csinálja.
Az én párom állattenyésztő szakmérnök, a jó múltkorában pont erről a témáról beszélgettünk. Nagyjából elmondta a lényeget, a példája lovakról szólt, egy olyan egyedről, amit a saját apjával visszapároztatnak. A születendő csikó jóllehet egy teljesen ortopéd egyed lesz, de ha őt bepároztatják egy, a vonalból kívül álló egyeddel, akkor az eredeti ménnek ez lesz az unokája, akiben kijönnek a mén kiváló tulajdonságai (bár az őt ellő kanca genetikailag meglehetősen gyenge volt a rokontenyésztés végett). Ha jól emlékszem, azt mondta, ez a vonaltenyésztés, ami nagyon nagy hozzáértést igényel, mert csúnyán is elsülhet.
Kutyáknál ha jól tudom, a MEOE fajtaklubjától hivatalos engedélyt kell kérni a vonal- ill. beltenyésztésre, a magas kockázat miatt. De kellő hozzáértéssel (ami sajnos kevés embernek/tenyésztőnek van), ez egy nemesítő eljárás lehet. Ugyanakkor ha kontárok végeznek ilyen párosításokat, avval óriási károkat okoznak mind az egyednek, mind a fajtának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!