Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez beltenyészetnek számít?

Ez beltenyészetnek számít?

Figyelt kérdés

Lehet értetetlen amit leírok, előre elnézést akkor érte.

Szóval akkor mondjuk van egy adott kan, akivel befedeznek egy szukát. A szukának van egy féltestvére, aki annak a kannak az anyja, akivel befedeztették. Mindkét kutyának, a szukának az apja felől a kannak is az apja felől ugyanaz a dédapja. Nevezhető ez valamelyest beltenyészetnek?

2010. febr. 25. 11:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

nos tényleg nem értem amit leírtál... :)

de ha a konklúzió az hogy a dédapjuk közös akkor igen nevezhető beltenyészetnek bár ekkora távolságból remélhetőleg nem lesz probléma de szerintem 5 szintet érdemes kivárni mármint úgy hogy apa, papa, nagypapa, dédnagyapa, ükkapa és ami felette van ott már nemhiszem hogy bármi gond lenne

2010. febr. 25. 12:00
 2/11 A kérdező kommentje:

Nem csak a dédapa a közös hanem a szukának a féltestvére annak a kannak az anyja, akivel befedezték a szukát.

Akkor másképp a kan lesz : X, a szuka: Y, a kan anyja pedig : Z.

Szóval X kan befedezte Y szukát. De X kannak anyja Z, aki Y szukának a féltestvére (Z).

2010. febr. 25. 12:06
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha tenyésztő csinálja vonaltenyésztés, ha Te, akkor beltenyésztés!;)
2010. febr. 25. 12:17
 4/11 A kérdező kommentje:
Mert, miért pont ha én akkor beltenyészet?
2010. febr. 25. 12:20
 5/11 A kérdező kommentje:
Egyébként ez fiktív kérdés volt, csak mert sokszor említik a beltenyésztést, és nem nagyon értem , hogy mi számít annak. De ezek ez nem akkor... csak ha én csinálnám, de ezt nem értem miért:/
2010. febr. 25. 12:22
 6/11 anonim ***** válasza:
Aki vonaltenyésztésben gondolkodik, nagyon kell tudnia, mert nemcsak a jó tulajdonságokat rögzitheti az utódokban, hanem forditva is elsülhet.
2010. febr. 25. 12:31
 7/11 anonim ***** válasza:
Ja, kb. Nagy gyakorlatot igényel, mert a betegségre hajlamosító gének homozigóta formába kerülhetnek. Mégis bevett tenyésztési eljárás, ha szép homogén állományt akar valaki "csinálni", és azt akarja, hogyha ránéznek a kutyájára, akkor kapásból meg lehessen mondani, hogy azt ő tenyésztette. Magas szint. Ne vedd rossz néven, hogy veled példálóztam, mondhattam volna magamat is.:)Bár én amúgy is ellenzem azt a módszert, sok fajtát tönkre tesznek vele:(
2010. febr. 25. 12:38
 8/11 anonim ***** válasza:

12:17 Igazad van!

A nagy tenyésztők így csinálják ki a kicsiket, hogy ilyeneket terjesztenek róluk, holott mindkettő ugyanazt csinálja.

2010. febr. 25. 12:40
 9/11 anonim ***** válasza:

Az én párom állattenyésztő szakmérnök, a jó múltkorában pont erről a témáról beszélgettünk. Nagyjából elmondta a lényeget, a példája lovakról szólt, egy olyan egyedről, amit a saját apjával visszapároztatnak. A születendő csikó jóllehet egy teljesen ortopéd egyed lesz, de ha őt bepároztatják egy, a vonalból kívül álló egyeddel, akkor az eredeti ménnek ez lesz az unokája, akiben kijönnek a mén kiváló tulajdonságai (bár az őt ellő kanca genetikailag meglehetősen gyenge volt a rokontenyésztés végett). Ha jól emlékszem, azt mondta, ez a vonaltenyésztés, ami nagyon nagy hozzáértést igényel, mert csúnyán is elsülhet.

Kutyáknál ha jól tudom, a MEOE fajtaklubjától hivatalos engedélyt kell kérni a vonal- ill. beltenyésztésre, a magas kockázat miatt. De kellő hozzáértéssel (ami sajnos kevés embernek/tenyésztőnek van), ez egy nemesítő eljárás lehet. Ugyanakkor ha kontárok végeznek ilyen párosításokat, avval óriási károkat okoznak mind az egyednek, mind a fajtának.

2010. febr. 25. 15:05
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a kimerítő válaszokat :)
2010. febr. 25. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!