Puli 10 hónapos kutyát fogadtam be az utcáról. Állandóan ugrál és harapdál. Hogy szoktassam le róla?
Ha ugrál, elfordulsz, így leesik a tappancsa rólad. Mindig amikor ugrik, fordulj el. Rá se pillants, nézd levegőnek. Amint abbahagyja az ugrabugrálást, dicsérd, simogasd, játssz vele. Így megtanulja, hogy ha a figyelmedet akarja akkor nyugton kell maradnia.
Harapdálás ugyanez. Amint durvul, visítasz egyet és abbamarad a játék. Ha meg akkor harapdál mikor épp átmész a szobát akkor egy erélyes, dörgő NEMet mondj. Ha abbahagyta és figyel, akkor dicsérd meg.
Ezeket MINDIG következetesen csináld.
A nadrágot harapja? Tuti hogy az előző gazdi megsimogatta erre. Lehet úgy gondolta aranyos amikor húzza a szoknyáját "anyucinak". Valószínűleg ezért hiszi a kutya, hogy ezzel a magatartással kell felhívni magára a figyelmet.
Ha a kutya nem teljesen analfabéta és a "NEM", vagy az "Ül" parancsot ismeri, arra reagálnia kéne, és akkor abbahagyná ha rászólsz, hogy üljön le például, vagy feküdjön le, vagy csináljon mást. Próbáld ki, ha még nem tetted meg.
Az egyik kutyám puli keverék, ő csak azokat a dolgokat tudja, amikre tanítottam, a nadrág húzogatás nincs benne. A Játékát húzhatja, de a ruhámat megtépni eszébe sem jut.
Amikor ő valamit akar, azt ő úgy jelzi, hogy leül mellém és szépen néz. Erre úgy tanítottam, hogy csak akkor kapott nassolni valót, amikor szépen ült mellettem.
Amikor mégis bepörög, hülyül és az engem zavar, akkor annyit mondok halkan, hogy "menj ki", erre kimegy a szobából. Ezt úgy tanulta meg, hogy egyszer mérges voltam rá, kizavartam és egyet a seggére vertem, aztán utánamentem és kint adtam neki egy jutalomfalatot.
Máskor szintén kiküldtem és utána dobtam egy jutalomfalatot, hogy legyen valami értelme is kimenni a részéről. Nem mindig dobálok utána jutalomfalatot, de ez egy érdekkutya és ha úgy gondolja hogy kaja várható valahol, akkor rohan oda és kajáért megcsinál bármit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!