Ha egy állat (kutya) veszett lesz annak milyen jelei, tünetei vannak?
Szi!
Legfőbb jele ha kedvetelen és folyik a nyála illetve ha habzik..
Ha ilyet észlelsz jobb ha mihamarabb orvoshoz viszed.
Nekem 2 alkalommal "adatott meg" veszett állattal találkozni,(1993 február - 7 évesként találtam szembe magam egy veszett rókával egy ugaron.), a második eset '99- ben volt, amikor a macskánkon tört ki ezen BORZALMAS kór.
A betegség szinte kizárólag harapásos expozíció útján terjed, nyál útján.
Tünetek:1.Lappangás: ez ált. 2-7 hét, attól függően, hogy a harapás milyen távol történt a fejtől, ha közel, akkor a rövidebb. Ekkor az állat tünetmentes, az egyedüli jel, (ami nem mindig jelentkezik), hogy szokatlanul sokat nyalja a marás(ok) helyét. A mi macskánk folyamatosan nyalta, át volt harapva a hátsó lába (átláttam a lyukon).
2. Bevezető szakasz: Általában mentális depresszió, étvágytalanság, tompultság. A macskánkon ehhez erős fejfájás is társult.
3.Izgattottsági szakasz: vándorlási kényszer, ha az eb meg van kötve akkor a láncát tépi, ha szabadon van céltalanul rohan akár napi 10km-t is. Dührohamok: gazdájának ront és mar! Hiperérzékenység alakul ki: bármely kissebb fény, hang v. érintési behatás fájdalmas görcsöket válthat ki és agressziót. Ilyenkor alakul ki az un. széttérő kancsalság (szemozgató ideg bénulása következtében), mely furcsa vad tekintetet kölcsönöz az állatnak. Idegen tárgyak lenyelése. Gyakran előfordul, hogy az állkapocs fel-le jár, csattog, és közben csorog az állat nyála (nyelőizmok bénulása). Rekedtes ugatás (hangszalagbénulás miatt). Magasláz. Epilepszia szerű görcsrohamok: elveszti eszméletét, teste megfeszül, majd erősen rángatózik. Hidrofóbia: a víz látványa is légzési görcsöt válthat ki. Ziháló légzés, de lehet közben légzési apnoe is, rövid időre. Tachicardia/bradycardia váltakozhat . Erős fogyás. Testszerte izomrángások, deliriumra emlékeztető tünetek: hallucinációk( a cicánk teljes erövel, -a fájdalommal mit sem törődve- fejjel rohant a falnak).
4.Bénulási szakasz: Általában a megmart végtag bénul meg először, de minden esetben un. ascendáló, tehát felszálló bénulás indul meg a végtagokban kezdődik és viszonylag gyorsan halad felfelé. A halál légzésbénulás vagy keringés összeomlás miatt áll be.
Van még egy furcsaság, aminek az oka még talán máig sem tisztázott: (A Quinn doktornő című filmben hallottam, de alá is tudom támasztani szegény cicánk történetével.)Az, hogy az utolsó stádium vége felé az elme kitisztul és a bénulást leszámítva úgy tűnik mintha a beteg megyógyulna, ami sajnos csak a látszat.
Leginkább a jól kondicionált lakásban tartott ebeknél fordulhat elő az un. csendes veszettség, ami azt jelenti, hogy a 3. szakasz teljesen kimarad, és a levertséget egyből a bénulás követi.
Azt azért hozzá tenném, hogy bár voltak éles helyzetek, a macskánk fura módon senkit nem harapott meg, ezért nem gyanakodtak nagyszüleim veszettségre, azt hitték mérgezés. Az állatorvos nem volt a faluban, ezért otthon ápolták, kamillázták a sebeit és próbálták tejjel méregteleníteni. Ezer szerencse, hogy egyikünkön sem tört ki a veszettség, mert, ha a klinikai tünetek jelentkeznek, akkor a halálozás gyakorlatilag 100%, 4 esetben történt részleges felépülés.
Ha ezen tünetekből bármelyiket észleled AZONNAL fordulj állatorvoshoz! Ha a kutya valóban veszett, akkor őt csak megkíméled az iszonyatos kínoktól, azzal, hogy elaltatják, magadat pedig a fertőződéstől.
Bocs, hogy ilyen litániát írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!