Milyen kutyát javasoltok kezdő kutyatartónak? Mi az, amit semmiféleképpen nem?
"én alapból amúgy nem vagyok egy domináns,nagyon aktív, örökmozgó típus, inkább nyugisabb, komótosabb"
Akkor szanhuzot ne. A spaniel szinten bagy mozgasigenyu vadaszkutya. A yorki mar kevesbe, de azert o is terrier.
Eloszor probald meg osszeszedni, hogy mit varsz egy kutyatol es mit tudnal nyujtani neki. Azt se tudjuk, hogy kertbe vagy lakasba akarod, hogy mondjunk fajtat?
Ne (csak) külső alapján válassz, hanem inkább jellem, természet alapján. Szánhúzókat abszolút nem ajánlom, bár gyönyörűek, az igaz.
Lassabb, komótosabb kutyák pl. a bulldogok, bullmasztiff, masztiffok, bernáthegyi - általánosságban.
Ha nincs egy kimondott "szerelmed" a fajták közül, akkor javaslom menhelyről válassz egy fiatal (vagy akár idősebb), már ismert természetű kutyát. Az ott dolgozók tudnak segíteni a hozzád illő kutya kiválasztásában.
Oke, lakasban laksz, es? Ezen kivul? Ennek a kerdesnak valahogy igy kene kineznie:
"Szeretnek egy nyugodt termeszetu, konnten nevelheto kutyat. Napi 2-3 oram lenne ra, ami alatt sokat setalnank poraz nelkul, jatszhatna mas kutyakkal, labdaznank es trukkoket tanitanek neki. Van egy 3 eves unokahugom, akire gyakran vigyazok, ezert fontos, hogy szeresse a gyerekeket. A szorapolassal nem szeretnek sokat foglalkozni. Hetvegen tudnank kutyasuliba menni. Havi 20 ezer forintom van az ellatasara, a vetelarra pedig felre tudok tenni 150 ezer forintot."
Egy ilyen leiras alapjan mar tudnank valanit ajanlani! Amit te leirtal, az a kutyak nagy reszere raillik.
Az első kutyám egy közép spitz, pontosan olyan, amilyet a 4. válaszoló is linkelt.
Az elején, mielőtt elhoztam volna haza, engem is sokat riogattak, hogy spitz nem való első kutyának, mert makacs, önfejű, jelzőkutya lévén nagyon ugatós is és akkora mozgásigénye van, amit úgyse fogok tudni kielégíteni, tudniillik, lusta vagyok, mint a föld. :D
Sok igazság volt ezekben a riogatásokban, de én is makacs és önfejű voltam, gondoltam, ha lesz is vele probléma, majd csak megoldom valahogy és végül csakazértis elhoztam haza. Hiperaktív, ahogy mondták. Hála az égnek, ugyanis a kutyám rávett arra, hogy többet mozogjak, ne lustálkodjak otthon egész nap, hanem igenis, fogjam meg a pórázt, és irány a friss levegő. Most már magamtól is többet járok el itthonról, és nem azért, mert muszáj, hanem mert a kutyám által rájöttem, mennyire klassz dolog kirándulni, kimozdulni, nagyokat sétálni, levegőzni. :)
Ugatós is próbált lenni, ahogy mondták, az elején sokat csaholt, de idejében elkezdtem megnevelni; most már csak 2-3 vakkantást enged meg magának, ha valamit jelezni akar, de nem csahol éjjel-nappal.
Szerintem minden csak nevelés kérdése, akkor is, ha első kutyáról van szó. Mindenki lebeszélt róla, ehhez képest van egy életvidám, bűbájos, hiperaktív, vidám, hebrencs kiskutyám, akit imádok, aki számomra a legszebb és akitől minden napom vidámabb. Vannak vele problémák, igen, de azért vagyok én, hogy ezeket megoldjam, vagy hogy együtt megoldjuk. :) Soha nem cserélném el semmiért, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a sok lebeszélés ellenére anno mégis bevállaltam a kutyámat. :)
Ezt csak azért írtam le, mert nem biztos, hogy fajta alapján kellene mindenképpen választani. Minden kutya más és más, és csak azért, mert valaki azt mondja, hogy általában a vizsla ilyen, a spániel meg olyan, még nem biztos, hogy nem valók hozzád. Szerintem minden kutya egyedi és minden problémát meg tudtok oldani együtt, csak akarni kell. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!