Border collie fajta? Valaki irna milyen előnyei hátrányai vannak?
Előnye: rettentően okos és ragaszkodó kutya, bármilyen kutyás sportot ki lehet vele próbálni, mondhatni multifunkcionális kutyák :). Nagyon ember centrikus kutya és igényli az emberi társaságot.
Hátrány: hát én eddig úgy hallottam eléggé egy "rasszista" fajta, a saját fajtájával mindenhogy ki jön, de vannak a fajták akiket nem bír. Enyém például a retrievereket utálja, mindet. Nagyon-nagy a mozgás és tudás vágya, ami ha nincs jól kielégítve a fejeden fog táncolni. A terelési ösztön, ha olyan helyről vásárolod dúl benne, és sokszor elkezdik még az autót is terelni, ami veszélyes lehet, és mindenképp le kell szoktatni.
Nagyvonalakban nekem ez a tapasztalatom.
Előnyei végtelenségig tudnám sorolni... Első kutyának is nagyon ajánlom, mert nagyon könnyen tanítható és behódoló jellem, igazi szolgalélek (persze mint minden fajtában, ebben is vannak domináns egyedek).
Hátrányai: egyetlen hátránya van, ha nem tudod biztosítani számára a napi rendszeres intenzív, minimum 1-2 órás szellemi és fizikai elfoglaltságot, akkor Isten csapása, mert megtalálja magának a "feladatot". Rombolni, ugatni fog. Hiperaktív és izgága kutya, ezért csak olyan embernek ajánlott, aki kifejezetten szereti az izgága, hiperaktív kutyákat!
Én a magam részéről szeretem, hogy ilyen kis buzgómócsing és állandóan pörög, de sok ember nem bírná elviselni ezt... Azt hozzá kell tennem - mielőtt jönne a mudis tag, hogy idegbeteg és munkamániás - hogy nem idegbeteg, de munkamániás, ha kell, akkor szépen elpihen a lábam alatt.
Ennél a fajtánál különösen érvényes a mondás, miszerint fáradt kutya = boldog kutya!
Ha tudod neki biztosítani a szükséges szellemi és fizikai elfoglaltságot, akkor egy csodálat kutyád lesz!
Egy border tulajdonos :)
Ajánlom figyelmedbe, szerintem a legjobb tenyésztők:
Blessed Borders
Wendigo's Wind
Bordermania
kennelek!
Kifejezetten borderek tanításról nincs könyv tudtommal.
Látogass el ide, regisztrálj be, itt az általam megnevezett tenyésztőkkel is fölveheted a kapcsolatot, mindenben segítenek, bármi kérdésed is van!:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!