Az a helyzet hogy van egy 6 hónapos pitbull kutyám, és folyton harabdálja a lábam, nadrágom, kezem. Szerintetek hogy kéne eről leszoktatni? Töbi lent
Először is:
Falkavezérségtisztázni kellene ki a főnök,erre egy sor prakitka van.
Igaz bár hogy még kölyök,de a kölyökkor harapdálásról piullanatok alatt le lehet szoktatani egy kutyát ,HA tudja hogy a kis falkájában,lásd család,hol a helye.
Ezt tanítsd meg először neki,hogy te vagy az ő igazságos főnöke,"falkavezére".
Kissé elkéstél.Mivel kutyád van, természetes, hogy úgy próbál veled játszani, ahogy az kutyáéknál szokás. Amikor megkaptad, már onnantól le kellett volna szoktatni a harapdálásról.
Írd be itt a keresőbe, hogy harap a kiskutyám. Olvashatsz majd bőven a témáról.
Légy határozott,de igazságos vele,dicsérd mikor kell,és szólj rá mikor kell.Testi fenyítést felejtsd el,azzal csak azt éred el hogy félni fog tőled.
Tipp a sok közül:
Hazaérkezés:
Ha hazaérsz ne az legyen az első dolgod,hogy megmunyizod a kutyát,hanem pakolj le,moss kezet,igyál egy pohár vizet és utána hívd magadhoz.Ellenkező hagyd figyelmen kvül ha ugrabugrál.
Ne szólj rá,mert azzal is eléri amit akar:
A figyelmet,mert a negatív figyelem is figyelem.Ha abbahagyja,illetve "már ő jön" akkor bő jutalmazás.
Másik tipp:
Etetés:
1.Jelzés értékűen a kutya szeme láttára tedd ki a tálját,tegyél mögé egy tányért,amiről elcsipegetsz ezt-azt.
2.HA a kaját amit kimértél neki nem eszi meg,semmi gond,vedd el,ne legyen egész nap előtte étel,majd a következő etetésnél megkapja.
3.Én azt csináltam a német juhászommal,hogy pórázra tettem,leültettem magam mellé,úgy hogy a teli tál egy lépésre volt.Innentől türelemjáték,akkor engedtem enni,ha rám nézett,akkor viszont még pár falatot adtam neki a tálba,amivel két legyet egy csapásra:
Az élelme mellett megjelenő kezet nem veszi fenyegetésnek,illetve a tekintélyt erősíti.
Mint látod a kajával lehet a legjobban "játszani" mivel a kutya ragadozó,illetve ha nincs egész nap előtte kaja,nem ő maga rendelkezik fölötte.
Még egy másik tipp:
Séta és ajtó:
1.Ha a te kutyád is olyan hogy megőrül ha látja a pórázt,akkor várd meg míg lenyugszik,le fog esni a tantusz neki,hogy amíg pörög,nem megünk,amint lenyugodott,jöhet rá a póráz.
2.Az ajtón mindig te menj ki először:
Ha ismeri már az "ül!"vezényszót,ültesd le,bírd maradásra,és menj ki az ajtón majd hívd őt is.
3.Ha sét közben húzza a pórázt,akkor állj meg ha feszül:ne mondj semmit csak állj meg,amint meglazul,mehetsz tovább.
Ezek a módszerek hatásosnak bizonyultak nálam,viszont türelemjáték...van aminél pár gyakorlás után már van eredmény,de hosszas gyakorlásra lesz szükség.
Pitbull? :)
Még jó,hogy Magyarországon ilyen baromi gyakori lett a pitbull fajta...Természetesen a törzskönyves fajtatiszta egyedek.
Ja bocs,nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!