Apport tanítása?
Szeretném ha az eldobott labdát visszahozná.
Olvastam hogy érdemes fordítva felépíteni a folyamatot. A kérdés, hogy amikor még csak tartania kell, akkor is a "hozd vissza" parancsot kell kapnia, vagy fogd/tartsd?
Az a része nem világos, hogy ha csak azt mondom neki hogy tartsd, akkor később, ha már el is dobom, hogy fog összeállni a fejében, hogy hozzám kell hoznia.
Első lépésben két madzagos labdát használj.
Egyiket fogja a kutya,huzakodj vele és játszd el hogy halott a zsákmány.
Próbáld becserélni a másikra.Ez nem rögtön fog sikerülni.Főleg ha van a kutyában zsákmány ösztön.Ha a becserélés már jól megy akkor eldobod az egyiket és ha megfogta akkor a másikkal hívod és kapja.
Ez a visszahozás alapja.Ha ez is jól megy akkor a köv lépés hogy csak akkor cserélsz ha tartja a labdát.Egy jó képességű kutya gyorsan megérti.
Én írtam többször is, h "reménytelen" vagy nem nagy zsákmány ösztönű kutyánál fel lehet építeni az apportot klikkerrel, fordítva. De alapvetően egy zsákmányos kutyánál nem így kezdeném.
Én még két labdát sem használtam. Mondjuk alapvetően labdát nem használok, csak húzogatós, tépőjátékot. Tanulja meg a kutya h játszani jó velem. Húzom, tépi, engedem, megszerezheti, húzom, tépi, elveszem. Amikor megszerezheti, nem engedem, h messze menjen vele, vagy h egyáltalán elmenjen vele. Ezt jó először bent gyakorolni, lehetőleg szűkebb helyen ahol nincs esélye kitérni. Húzás közben dicsérem, simogatom. Minden játék azzal ér véget, h én veszem el és vége. Nem marad előtte a játék. Amikor ez megy, meg imád velem tépni, elkezdem eldobni, hasonlóan szűk helyen, kitérés esélye nulla, amikor odaért sem veszem el egyből, hanem simogatom, paskolom, de még nála van, aztán újra játék velem. Majd elveszem és újra eldobom. Amikor az egész jól megy kint is megpróbálom, amikor felvette az eldobott tárgyat, hívom és futok a másik irányba. Ha ott hagyja vagy útközben leteszi, én futok oda érte és adom oda neki, játszunk együtt. A lényeg h az tudatosuljon a kutyában, h a játék velem szuper dolog, de ehhez az kell h legyen mivel játszani, vagyis hozza vissza a cuccot, amivel játszhatunk. Eleinte kint se km-ekre kell eldobni, hanem csak annyira h általunk könnyen kontrollálható távolság legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!