Egy felnőtt nagytestű, eddig kerti dísznek tartott kutyát melyik módszerrel érdemes láb melletti sétára tanítani?
Egy 1,5 éves malamut kanról van szó (bizonyos okokból hozzám került), eddigi életét egy udvarban élte le 0 mozgással és külső ingerrer. Sétánál borzalmasan húz, teljes erejéből, gondolom örül, hogy végre kiszabadul, viszont ugye ez így nem maradhat... A visszafordulásos módszerrel szerintetek el lehetne érni nála eredményt? (először persze ingerszegény környezetben gyakorolnánk, pl. a kertben) Vagy ti hogyan fognátok hozzá?
Légyszi, ne írjátok húszan, hogy kutyaiskola, mert tervben van, viszont addig is szeretnék ebben valami eredményt elérni, hogy tudjunk normálisan sétálni.
Szerintem minden létező módszert be kell vetni a fordulástól a jutifalaton át a fojtónyakörvig. Ezek kombinációja elég meggyőző tud lenni. :-)
Esetleg séta előtt egy jó nagyot futkároztatni a kertben, akkor egy kicsit kevésbé húz majd alapból, bár malamut akár egész nap tudna futni, erre van kitalálva. :-) Ha van olyan másik kutya, akivel jól kijön, megpróbálhatod kutyafuttatóban hagyni őket szaladgálni, hogy lefárasszák egymást.
Ha a kutya már jó fáradt, csak akkor indulj el sétálni vele. Kicsit megkönnyíti a dolgodat. :-)
Szia én úgy szoktam, ha nagyon húzz, hogy mellé állok és a pórázt függőlegesen állítom. Amikor megindul tartom a pórázt, és gyakorlatilag elkezdi szorítani alulról a nyakát, plusz megemelkedik az első lába, így erőt veszít, és elkezd gondolkodni. Elég fárasztó a gazdinak is..
Remélem érthető volt
Azt a módszer használd, amelyik működik. Mindegyiket csináld egy hétig, aztán meglátod, melyik lesz jó. Mondjuk nem tudom, miért a láb melletti séta a kritikus, miért nem a laza pórázon sétálás, de ez már a te dolgod :)
Mindenesetre addig is sétáltasd sokat hosszú pórázzal is, had mozogjon, sokkal könnyebb lesz :) Vagy legyen egy kisebb séta a rendes séta előtt, amikor autógumit kötsz utána (lehetőleg hámban, de vastag nyakörvben is jó), végtére is szánhúzó, abszolút testhezálló fárasztás neki.
A kerti gyakorlást viszont nem javaslom, semmi értelme. A séta akkora esemény a kutyának, hogy rögtön kiesik a fejéből, amit tanult, odakint a figyelmét se tudod felkelteni gondolom, ígyis-úgyis nulláról kell kezdeni, időpazarlás a kertben bohóckodni. Esetleg arra lehet jó, hogy te begyakorold a megfelelő mozdulatokat, de annál több értelme nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!