Miert akar mindenki olyan kutyat, aki megvedi?
Az oldalon rengeteg olyan kerdest lattam, hogy "egy x fajtaju kutya megvedene?" vagy "milyen kutyat ajanlotok szemelyvedelemre?". Nem igazan ertem, miert jo egy ilyen kutya. Eleve nem nagyon tamadjak meg azt, aki minimum eugy kozepes meretu kutyaval maszkal, masreszt mivel a kutyat szinte sehova nem lehet bevinni, szinte csak akkor lenne a gazdival, amikor setalni mennek, vagyis a nap nagy reszeben ugyanugy vedtelen.
A masik ilyen ertelmetlen dolog a hazorzes, nem nehez kiiktatni a kutyat, ha be akarnak torni, raadasul a riaszto toredekebe kerul.
2. vagyok. Én nagyon szeretek erdőn-mezőn sétálni lány létemre, egyedül is, de persze mióta kutyám van, kutyával. Anyukám frászt kapott mindig, mikor tök egyedül kóricáltam lakatlan helyeken tinilányként. Akkor még kistestű kutyám volt, akinek csak a hangja nagy, sose bántott senkit, de volt annyi eszem, hogy mikor a pecások, favágók, egyéb erdei emberek megkérdezték, hogy harap-e, azt feleljem, hogy igen.
Kóbor kutyáktól mindig nagyon féltem (azaz féltettem a kiskutyámat), de hordtam magamnál paprikasprayt.
Azóta lett a nagy kutyám, és bizony az ő jelenlétében sokkal nagyobb biztonságban érzem magam. A kóbor kutyák sem olyan félelmetesek már, mint egykor. Hiába tudom, hogy báránylelkű, mindig pórázra veszem és magam mellett tartom, ha valakivel találkozunk. Ha bárki kérdezi: igen, harap, és az élete árán is megvédene (neeem!). :)
"De te nem is akarsz mindenaron szemelyvedo meg hazorzo kutyat."
Ömmm... aki ilyet akar, vagy paranoiás, vagy hülye, vagy Napóleon-szindrómás, szvsz. Egy normális kutyás szerintem nem azért akar kutyát, hogy élvezhesse a letépett végtagok látványát. Aki a kutyára akarja bízni az életét, vagy elvárja a kutyájától, hogy életveszélynek tegye ki magát a kedvéért, ott szerintem valami nem stimmel.
Ez nem vonatkozik természetesen a "hivatásos" szolgálati kutyákra.
Az a gond, hogy nem vagy azzal tisztában, milyen a helyzet nagyon sok kisvárosban, illetve településen! Itt pl. ahol én lakom, kb. 3000!! cigány van, akik folyamatosan kötekednek az emberekkel, fényes nappal is képesek akár még le is ütni! És itt bizony simán bepróbálkoznak akkor is, ha nagytestű kutyával vagy (nekem pl. rottweilerem van), már csak akkor kapják fel a fejüket, hogy mégsem kéne, amikor a kutya egész egyszerűen nekik ugrik, ha már túl közel akarnának jönni.
Amúgy meg, ma már vannak nagyon jó képzések, ami lehetővé teszi, hogy pl. a boltba is magaddal vidd a kutyád. Be nem jöhet, ez igaz, de a bolt előtt megvárhat (nyilván nem egy bichonról beszélek, akit ölbe kapnak és már viszik is, meg ugye eleve személyvédelemről beszélünk), így védve vagy ilyen esetben is.
Házőrzés: a házőrzést én úgy tudom elképzelni, hogy a kutya a házban van, nem az udvaron. Így azért nem olyan egyszerű kiiktatni és sokkal hatékonyabban is tud védeni, mint kint. No meg a legtöbb betörő eleve be se megy egy olyan házba, ahonnan kutyaugatás, morgás, "fogás" hallatszik, főleg ha eleve hallható, hogy nagytestű a kutya és nem viccel.
Szóval, sajnos vannak olyan helyek, ahol igenis kellenek az ilyen kutyák, de az olyan kérdésektől nekem is hányingerem van, ahol pl. azt kérdezi, hogy a vizslája megvédené-e...
14-es vagyok.
Ezt még elfelejtettem. Nyilván nem az a cél egy személyvédő kutyánál sem, hogy harapjon, vagy tépjen szét bárkit. De, aki veszélyt jelent, arra igenis menjen rá! Gondolok itt olyanra, hogyha pl. valaki belémköt és túl közel jön, akkor támadjon ki rá. Nyilván nem engedem, hogy megharapja, és nyilván, akinek egy csepp esze is van, az onnantól már nem jön közelebb, mert látja, hogy a kutya nem viccel. De ha az az illető mégis hülye és úgy gondolja, hogy ennek ellenére is megüt pl. , akkor a kutya cselekedjen, hiszen azért van (amellett, hogy családtag is, és van vele nyilván rendesen foglalkozva, stb.). Szóval ha nem muszáj, nyilván nem fogom a kutyát sem veszélynek kitenni, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor ez van...
Van olyan ismerősöm, akit az utcán ki akartak rabolni, (annak ellenére, hogy a kan rotijával sétált) de a kutya lerendezte az illetőt (konkrétan megharapta...).
"Nyilván nem az a cél egy személyvédő kutyánál sem, hogy harapjon, vagy tépjen szét bárkit. De, aki veszélyt jelent, arra igenis menjen rá! Gondolok itt olyanra, hogyha pl. valaki belémköt és túl közel jön, akkor támadjon ki rá."
Ezzel nekem csak az a problémám, hogy szvsz ezt a kutyának parancsra kéne produkálnia és parancsra le is kéne tudni hívni. Ami nem képzett kutyánál kb. esélytelen. Másrészt ha az éppen mókás kedvű barátnőid lepnek meg az utcán, vagy a részeg szomszédfiú, sztem nem kéne, hogy a kutyád bármit is csináljon.
Az olyan szituációkból, amikor a kutya önkényesen eldönti, hogy ő most megvédi a gazdáját a veszélytől, lesznek az olyan kutyák, akiket el kell zárni, mikor vendég jön, meg szájkosárban kell sétáltatni, már, ha tudják, anélkül, hogy minden második biciklisre, göreszkásra, görkoris kislányra rámennének. A gazdi olyankor sztem már nem örül, hogy milyen fasza védelmező kutyája van. Szerintem a kutya ne döntsön, ennyi. Legyen képezve, legyen ösztöne, ha ez valakinél igény, legyen ilyen kutyája, de ez a reflexszerű kitámadás a kutya által veszélynek hitt dolgokra nem mókás.
"Másrészt ha az éppen mókás kedvű barátnőid lepnek meg az utcán, vagy a részeg szomszédfiú, sztem nem kéne, hogy a kutyád bármit is csináljon.
Az olyan szituációkból, amikor a kutya önkényesen eldönti, hogy ő most megvédi a gazdáját a veszélytől, lesznek az olyan kutyák, akiket el kell zárni..."
csak hogy egy egészséges ösztönerős kutya mikor kitámad nem harap meg senkit a kitámadás annyiból áll hogy oda kap az illetőnek illetve nem kap hanem kaffog ezzel jelezve hogy "kis haver itt vagyok és védem a gazdit" ha egy kutya egyszerre rá kap a kezére és rászorít nem ereszti , marcangolja ott komoly gondok vannak. Egészséges kutya először jelez azután támad. Aki szerint meg az normális hogy pl egy dobermann aki személy védelemre lett kitenyésztve végignézi hogy a gazdáját szétverik illetve nem lépne közbe akkor az nagy ostobaságra vall.
"Amúgy meg, ma már vannak nagyon jó képzések, ami lehetővé teszi, hogy pl. a boltba is magaddal vidd a kutyád. Be nem jöhet, ez igaz, de a bolt előtt megvárhat"
Ehhez miert kell kulon kepzes? En egyebkent soha nem hagynak kint a bolt elott kiszolgaltatva a kutyamat.
Az a baj, hogy meg mindig csak seta kozben vagy vedve, meg esetleg amig boltba mesz, de ennyi. Ha seta helyett otthon maradnal, nem lenne szuokseged vedelemre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!