Kaukázusi juhász, Komondor, kuvasz, Közép-ázsiai juhász családi kutyaként. Szerintetek? (Többi lent)
A családom tapasztalt a kutyanevelés terén eddig német-juhászunk volt.
Tisztába vagyok vele,hogy könnyebb eset mint a fent említett többi fajta. kb 600 négyzetméteres telekre gyerekek mellé gyakran vendégekkel teli házba melyik lenne a megfelelő? Csak is ezek a fajták erdekelnének! Rottweiler Doberman és egyéb Fázós fajta nem. Szeretném,ha jó öv. és családszerető lenne. Kutyaovi,suli garantált napi 1-2 óra intenzív foglalkozás + több óra vele töltött idő! megy a zöld kéz! Vélemény,tapasztalatok érdekelnek főképp és csak is neves kennelből való vásárlás!!
Ezek alapján leginkább komondor, pláne hogy így 10 hónapja csak megerősíteni tudom.Kutyaszőr rövidentartása nekem is célom, de én eg yhozzáértő kozmetikust kerestem és én nem próbálkozok a vágással csak utána! A tenyésztői fanatizmus szerintem nem sokat ér már Magyarországon, mert már főleg szőrre illetve küllemre tenyésztenek, közben pedig eltörpülni vagy elhanyagolni hagyják a legjellemzőbb komondor tulajdonságaikat a kutyáknak!! Ugyanúgy kifoghatsz 120000 ért is pocsék (optikai házőrzőt), mint törzskönyv nélküli szuper családod és telked védelmezőjét! A papír ne legyen feltételed..erre ügyelj! Nekem már kb.8.5 hónapsotól nagyon keményen őrzi a kan komondorunk a házat, sőt a lakók szerint (az utcában) 2-3 házzal arrébb is már keményen , jól jelez, ha oda bemennek a munkások, vagy nem megszokott alakok!!(hozzám ezért jöttek megdícsérni a kutyát) Most 10 hónaposan már látványosan gyorsabban haladnak el a kisutcánkban a kerítés előtt elmenők a nem törzskönyvezett és mindenki által megcsodált 74 cm-s most még 44 kg-s komondorunk előtt!! A kukás is már fél elvinni az utcára kirakott kukánkat!
Viszont a szőre is szerencsésen jó minőségű a már komondorokat látott kozmetikus szerint.
Mindent összevetve biztos van tökéletesebb kiállításra szánt vagy tenyésztett komondor az enyémnél, de a lényegre amire nekünk kellett gyerek mellé, családat és ingatlant őrizni, arra tuti nem kellett volna egy 110-120000 ft ugyanilyen kutya papírral vagy dicsekvő tenyésztővel, akinek a kutyája tudta volna ugyanezt.Egyébként, mint sok mindenki én is a híresebb tenyésztőknél nézegettem előszőr...még az elején...de másképp alakult és nem bántam meg.
Vannak jó TK-s kutyák, csak körül kell nézni. Vannak kifejezetten munkavonalas komondor tenyészetek.
Jó lenne, ha 100-120ezer lenne egy komondor, mert akkor azt jelentené, van iránta kereslet. Jelenleg TK-s kutyákat 40-80ezer között lehet venni.
Amit viszont ad a Tk-s komondor, hogy biztos lehetsz a felmenőket illetően, másrészt egészségügyi szempontból szűrt kutyát kapsz, ami persze nem 100%-os garancia, hogy egészséges lesz.
Mindenképpen komondor. Volt törzskönyv nélküli komondorom, most van törzskönyves. Testméretben, szőrminőségben nem volt különbség. Viszont a törzskönyves komondorom sokkal érzékenyebb a betegségekre, ekcémára stb. Úgy hogy a te döntésed hogy milyen komondort veszel, nézd meg a szüleit, nézd meg a tartáskörülményeket és a gazdát is.Nézzél meg tenyészeteket is.
Ha minden szimpatikus és megtetszett egy kölyök akkor hozd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!