Kuvaszokról? Mikortól kell elzárni a kutyát ha idegen jön?
Miért nem tanítod meg neki, hogy amikor ott vagy, nyugodtan üljön/feküdjön és csak figyeljen?
Az elzárás kényelmesebb, elhiszem, de hosszútávon a tanítás a kifizetődőbb.
"Mikortól kell elzárni a kutyát ha idegen jön?"
Normális gazda és normális nevelés mellett soha. Akkor ugyanis megtanulja a kutya, hogy nem kell bántani azt, akit a gazda enged be.
Ugyan nekem rotim van, de hátha segít a válaszom. A miénk is nagyon rossz környék, közel 3000 cigánnyal. Én, amikor nem voltunk itthon, mindig bezártam a házba (eleve kinti benti, kennel nincs),mert féltettem, nehogy ellopják.
Mikor pedig olyan ember jött, aki nem barát (tehát akivel nem akartam, hogy ismerkedjen), akkor is elzártam/bezártam, hiszen sokkal jobban előjön a területvédő ösztöne (tenyésztő is tanácsolta), bár sokan nem így gondolják (de ez az ő dolguk). Ezt én a legelejétől így csinálom. Ha barát jön, tehát olyan, akivel barátkozhat, vagy csak úgy ellehet ott köztünk, akkor nem zárom be (hiszen a kutyának azért szocializálódnia is kell, erre meg nagyon jók a barátok, akiknek tudom mondani hogy nyúlhatnak hozzá meg hogy mikor, stb..), de ha pl. a vízóraleolvasó jön, egyértelmű, hogy bezárom. Nem azért, mert nem tudnám kezelni a helyzetet, hanem azért, mert egész egyszerűen így erősebb az ösztöne. Ennyi.
6-os vagyok.
Egyébként az, hogy mennyire lesz erős a védőösztönük, az majd később derül ki, olyan 6-8 hónapos, de inkább 1 éves koruk után (már ha egyébként megfelelő helyről valók, tehát jellemben megfelelőek).
Nálam ha idegen jön és jelen vagyok nem kell bezárni, mert olyankor nem is ugatják meg. Ha mondjuk egy ismerősöm hosszabb időt tartózkodik nálam, akkor nem tudok folyamatosan a nyomában lenni, így a kutyákra sem tudok ráfigyelni, így bezárom hogy nehogy rátámadjanak ha nem vagyok kinn az udvaron.
Viszont ha nem vagyok otthon akkor még a kerítést sem szabad megközelíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!