Hogyan tudnám a kölyök kutyámat agyilag jól
lefárasztani úgy, hogy ne kelljen túl sokat mozognia, ne
terhelődjenek az ízületei? Milyen feladatokat tudtok
ajánlani?
Milyen fajta? Mennyi idős?
Kezdetnek hagyd, hogy hasonló kaliberű más kölyökkutyákkal játsszon. A "maga szintjén" nem árt meg neki a mozgás, csak a túlterhelést nem bírja.
Aztán tanítsd trükkökre: az alap engedelmességi feladatok kezdetnek megfelelnek. Kezdj el vele klikkerezni.
Vehetsz neki "foglalkoztató" labdát, amiből neki kell kiszednie a kajáját. Azzal is jól elvannak.
Vidd változatos, ingergazdag környezetbe. 20 perc tömegközlekedés jobban elfárasztja őket, mint egy óra rohangálás.
2015. jan. 26. 09:08
2/11 A kérdező kommentje:
ja, 8 hónapos német juhász, 3 hónapja jár kutyasuliba, alap engedelmességi feladatokat tudja.
Keresés, vagy bármi trükk, ami nem fizikailag megerőltető, pl. tárgy érintése orral/lábbal, kerülése, lábak emelése, ugatás, apport, tárgy tartás, ezer dolog van, amit klikkerrel vagy anélkül meg tudsz neki tanítani :)
2015. jan. 26. 09:27
Nekem kistestű kutyám van, a lakásban olyat szoktunk játszani, hogy kiküldöm a konyhába, és a nappaliban eldugdosok mindenféle finom falatot (sajt, virslikarika) neki pedig meg kell találnia. Fú, azt a rohangászást, amit művel fél órán át. Ez biztosan nem lenne megerőltető neki sem, szerintem próbáld ki ;)
2015. jan. 26. 10:37
5/11 A kérdező kommentje:
Utolsó, ez tetszik, de az enyém kertben van. Bár ott is meglehetne próbálni, nem? De hogy kezdjek hozzá? A keresd szót még nem igazán ismeri, egyedül labdát kerestettem már vele, de abban az esetben a labda szót már ismerte, inkább arra reagált.
Ami még nagyon jó, az az önkontroll. Tehát eldobod az imádott labdát, de előtte kiadod a "marad" parancsot. Tehát ott kell ücsörögnie (eleinte pár pillanatig, aztán egyre hosszabb ideig), amíg engedélyt nem kap a futásra. Hihetetlenül nagy koncentrációt kíván egy labdabolond kutyától NEM menni a labda után.
2015. jan. 26. 11:12
Hát tanítsd meg rá :) Fogd meg, dobj el egy jutifalatot, aztán keresdre engedd el. Ezt csináld meg párszor, aztán helyben maradásból is mehet ugyanez (de mindig menj vissza hozzá, ne cseszd el a helyben maradását :D), aztán elkezdheted egyszerűbb helyekre rejteni, eleinte úgy, hogy lássa, aztán jöhetnek a bonyolultabb helyek, meg hogy úgy rakod le, hogy ne lásson semmit.
2015. jan. 26. 12:11
khm, alap engedelmességet tudja, de az iskolában nem mondtak semmilyen "agyi" tréninget?:)
baromi egyszerű egyébként: leviszed este sétálni, dobálod a labdát, majd lábhoz hívod, eldobod a labdát a vakvilágba, nem engeded hogy utána menjen, vársz 1-2 percet, majd KERESD, és szaglázlat míg meg nem találja. tanul önfegyelmet és az orrát is használja.
2015. jan. 26. 17:03
szia;hát én vettem a kutyámnak "beszélő plüssállatkát-elemre működik,gyerekeknek való..,tudod, olyan hangokad ad ki...;morog rá,ugrál,rohangászik vele a lakásban és elfoglalja vele magát,azóta 2x járunk sétálni/reggel,este/
pedig pibull a kicsike
...,ha kijátszotta magát elteszem,tehát nincs elöl hagyva,így számára minden nap újdonság
-játékboltban kapható az ilyesmi
2015. jan. 30. 14:48
Vagy vegyél neki Kong játékokat, azokkal is sokáig eljátszik. Mondjuk az nem annyira agyi fárasztás, de azért nem olyan könnyű abból a cuccból kiszedni a finom falatokat.
2015. jan. 30. 15:54
Kapcsolódó kérdések: