Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Viselkedésprobéma! Mit lehet...

Viselkedésprobéma! Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Örökbefogadtam egy kutyust, akinek az előéletéről annyit lehet tudni, hogy nagyon harapós volt, emberekkel agresszív. Már lassan 1 éve járunk kutyaiskolába, a parancsokra egy ideig hallgat, aztán mintha átkapcsolnának nála egy kapcsolót, begőzöl. Összekeveri a parancsokat, elmenekül, reszket, állandóan rángatja a pórázt, nem érdekli se játék, se jutalomfalat. Ilyenkor ha éppen nincs pórázon, megpróbál elbújni, ott hagy. Ha pórázon van, hátat fordít, nekem háttal teljesíti a parancsot, vagy fizikai erővel kell kényszeríteni.

Idegenekkel nagyon bizalmatlan, férfiaktól retteg, néha be is piszkít ilyenkor. Ha éppen ilyen félelmi állapotban van, gyakran az ételt is otthagyja, ami nem jó, mert speciális tápot igényel, nagyon rossz az emésztése.

Mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni? Már örökre ilyen marad vagy lehet neki segíteni?

2015. jan. 20. 22:33
1 2 3 4 5
 11/41 A kérdező kommentje:

Egyébként egy bújós tündér otthon. 0-24-ben engedelmes feladatokat csinálna, labdázna vagy hortyogna a kanapén, csak ha új ingeréri, vagy valami túlmegy az ingerküszöbén, akkor bekattan. Vagy ha vendégek jönnek. Hangos gyerekek, kabátos férfiak... menekül, visszajön, megszagolja őket, aztán vonyítva behátrál mögém vagy köröz körülöttük tág szemekkel, behúzott farokkal, lapos fülekkel.

Ha meg a suliban száll el az agya, akkor megy az autóhoz, ha az nem jön be, akkor amerre kiutat lát. Egy darabig élvezi, és ahogy valami nem tetszik neki, megy a parádé. Onnantól ész nélkül morogmeg támad minden kutyára, aki bemegy a kis biztonsági zónáján, rángat, menekülne. Ugyanez lövéspróbánál...

2015. jan. 20. 23:35
 12/41 anonim ***** válasza:

Szinte sejtettem, h corso.

Ismerősömnek is van egy fiatal corsoja (hozzánk a sulira is járt egy), közös vonásuk, h mindketten 6 hónapos koruk körül kerültek el a tenyésztőtől a gazdájukhoz.

Az egyiknek legalább a kutyákkal jó a viszonya, közöttük oldódik, de minden más ultragáz. A másik még a kutyáknak is menne neki (nincs 1 éves).

Baromi problémás fajta, ha nem jó alapokkal indul, nem irigyellek!

2015. jan. 20. 23:36
 13/41 anonim ***** válasza:

Én erősen javasolnám, hogy hagyd ott azt a sulit, komolyan. Egy félős kutyát nem lehet így kezelni, hogy lövöldözöl mellette, hátha megszokja, jézusom.

És hát corso, basszus, ha egyszer rájön, hogy agresszióval mennyi mindenkit el tud ijeszteni a közeléből, akitől amúgy fél, akkor jöhet az állandó szájkosár és szenvedés a kitámadások miatt, meg a vért izzadás rengeteg pénzért, mire kiszeditek belőle.

2015. jan. 20. 23:38
 14/41 anonim ***** válasza:
Ja, amúgy meg ha egy év után nem tudod otthon, vagy sétán engedelmeseztetni, akkor gyakorlatilag semmit nem ért a kutyaiskola. Kellene tudnod egyedül csinálni, akárhol, a kiképző segítsége nélkül. Szóval ami pénzt náluk hagysz most, azt elkezdheted félrerakni terápiára, és átállni az önálló munkára.
2015. jan. 20. 23:39
 15/41 A kérdező kommentje:
1 éve van nálam, azóta keresek valamit, ami működne. A félelmi agresszió miatt hívtam terapeutát, horror ára volt, most az van,hogy a havi fix kiadások mellett másra nem jut, később ez jobb lesz, de addigis kell kezdeni valamit a kutyával, mert ez így neki se jó. Az nem megoldás, hogy annyit éljen, míg kiengedem az udvarra félórára.
2015. jan. 20. 23:40
 16/41 anonim ***** válasza:

"Az nem megoldás, hogy annyit éljen, míg kiengedem az udvarra félórára."

Miért, most csak ennyi élete van? Kiengeded az udvarra fél órára, meg a kutyasuli? Se séta, se mozgatás, se semmi, csak kocsival el a suliig meg vissza?

2015. jan. 20. 23:42
 17/41 A kérdező kommentje:

Javult már nagyon sokat. 1 éves volt, mikor elhoztam csontsoványan, szőr nélkül, úgy, hogy ha hozzáértem harapott, másfél hetet töltött a pincébe bezárva, mire hagyta, hogy megközelítsem és megsimogassam. Aztán mikor összebarátkoztunk, kiderült a sok hülyesége. Például módszeresen levadászta a szomszéd macskáit, nagyon agresszíven védett mindent, amit megkaparintott, ellopott mindent, ami az enyém (hajkefe, fehérneműk, ruhák, bármi, ami az enyém), a páromat megrángatta a lépcsőházban, apukámat úgy megharapta, hogy varrni kellett, más kutyáknak a közelébe sem tudtam vinni, egy sima séta során lehorzsoltam mindenemet, meg izomlázam lett a végére. Onnan, hogy őrjöngött és támadott mindenre, mostanra jutottunk el ide. Egy ideig nagyon szépen haladt, aztán most télen megint visszaesett egy kicsit és ez aggaszt. Olyan,mintha skizó lenne, vagy átnyomnának az agyában egy kapcsolót. Egyik percben egy tök normális kutya, aki játszik meg szeret meg élvezi az életét,utána befordul, elmennek otthonról és menne ki a világból, megsértődik, támad,morog, fél, mindent csinál,csak hagyjam már békén és mehessen a kanapéra durcázni magának.

pédául ha idegenek vagy 20 percig békén hagyják, magától odamegy és akkor nincs para meg durcázás, de ha valaki heyette kezdeményez (kutyák is), akkor is kattan az agya

2015. jan. 20. 23:51
 18/41 A kérdező kommentje:
Hát nem, pont ez az, hogy az úgy nem élet. De csak olyan helyre tudunk menni, ami vagy nagy, belátható és nincs senki, vagy körbe van kerítve, vagy marad a pórázos séta kora hajnalban meg késő este. Amíg dogozok,addig ő szépen otthon megvár, hazamegyek, kiengedem az udvarra, játszok vele meg hagyom hogy tegyen-vegyen magának aztán felviszem és az esti sétáig ő vagy alszik vagy dugdosom neki a játékait és keresi.
2015. jan. 20. 23:55
 19/41 anonim ***** válasza:

Figyeld meg egy kicsit a válaszaidat. Folyamatosan magyarázod, hogy mi miért van, és kifogásokat keresel arra, hogy miért nem viszed szakemberhez, vagy hívsz egyet házhoz. Azt meg nem sikerült megmagyarázni, hogy mit nyújt nektek még a mostani suli, amit ne tudnál otthon csinálni, illetve még mindig lövésem sincs, hogy a simogatáson meg a rángatáson kívül amúgy mit szoktál csinálni a kutyával.

Nem gond, ha nem akarsz változtatni az életmódodon, de akkor nem tudom, miféle választ vársz itt. Kerülöd a kellemetlen kérdéseket, félremagyarázol, nem vagy konstruktív, márpedig ez nélküled tuti, hogy nem fog menni, mint ahogy az is 100%, hogy így távolból mi semmit nem tudunk tanácsolni azon kívül, hogy mutasd meg egy olyan szakembernek, aki kifejezetten problémás kutyákra van ráállva.

Mellesleg ha az a kutya komolyan agresszív meg őrjöngő lett volna valaha is, akkor nem csak egy olyan sérülést okozott volna, amit varrni kellett. Ha egy corso megharap (nem csak odakap vagy megfog, hanem harap), ott már az is jófejség, ha csontot nem tör, meg nem tépi le egy laza mozdulattal a fél karodat, mert éppen azt is megtehetné. Ne várd meg, amíg erre rájön.

2015. jan. 20. 23:58
 20/41 A kérdező kommentje:
De ez a póráz-dolog se az igazi...Mert ha csak ketten vagyunk, mindegy hol, akkor megy nekiaz összes engedelmes feladat, szépen apportozik, mesekutya. Aztán elmegy pl. egy nagykabátos férfi előttünk és borul az idill. Vagy jön egy kóborkutya... és magyarázd meg neki, hogy a helyzet nem életveszélyes...meg hogy amit 3 hónapig bírt lövéspróbát,az a 4. hónapban nem fogja megölni...
2015. jan. 20. 23:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!