Mihez kezdjek a szökős kutyákkal?
Sziasztok!
Két keverék kutyánk van, mindkettő nagytestű és szuka. Vidéken lakunk egy kertesházban.
A kutyák igazából a bátyám kutyái, és most hozzánk kerültek. Ő is itt lakik, de nagyon keveset van itthon, én iskolába járok, anyukám dolgozik. Sajnos nem sok időnk van rájuk, de hatalmas a kertünk, majdnem 1 ha.
A gond ott kezdődött, hogy pár hónapja rákaptak a szökdösésre. Tüzeltek, gondoltuk amiatt lehet, és a kutya ami régen itt volt, vagy 14 lyukat csinált a kerítésre. Befoltoztuk a kerítést, de még így is kimentek, és jöttek is be idegen kutyák. Na akkor jött az ivartalanítás, de csak az egyiket tudtuk, mert a másik megbetegedett a műtét időpontjára. A tesóm azóta bevallotta, hogy nem szeretné ivartalaníttatni, én meg nem fogom rákényszeríteni. Ugyan úgy szöknek mind a ketten azóta is, az egyik a kerítés fölött (bentről kb 1m, az utcáról kb 2m!!) ugrik, a másik gyártja a lyukakat. Van egy kis szobakutya, azt ha kiengedjük, és nem figyelünk, szintén eltűnik. Sajnos nem tudunk velük sétálni menni, mert soha nem vagyunk itthon, de ha egyszer egyszer elvisszük őket, utána ugyan úgy lelépnek.
Már hívogatnak a szomszédok, hogy ki fogják hívni a sintért, nem tudunk mit csinálni velük. Jelenleg nappal láncon vannak, amit utálok, és este elengedjük őket. Nagyon nem szeretném ha ez lenne velük életük végéig, mert egyrészt nem higiénikus, másrészt nem akarom hogy ilyen sivár legyen a jövőjük. Este amikor elengedjük őket ugyan úgy elszöknek, már szinte rutinból kimennek. Viszont olyankor legalább nem zavarnak senkit.
Kérlek segítsetek valahogy, nagyon sajnálom őket, tudom hogy mi rontottuk el. Nekem soha nem volt kutyám, nem értek hozzá, de szeretnék jó gazdi lenni.
Szia!
Pedig szőkés ellen egy igazán jó megoldás van csak, a séta. Nagy a kertetek, nem kell napi 3 órát sétálni velük, de az új ingerekre, szaglászásra szükségük van. Mi anno örököltünk egy láncon tartott labit. Azért volt láncon, mert nagy houdini volt, képes volt ráhajtogatni a tuját a kerítésre, és azon dobbantva átmenni rajta. Aztán elkezdtem rendszeresen sétálni vele. Mindenki hülyének nézett, mondván, hogy csak megszokja hogy kint van, és még jobban szökik majd. De nekem lett igazam. :-) A kutya rájött, hogy fölösleges szökni, ha megvárja míg én viszem, az neki sokkal jobb mint egyedül bóklászni. Onnantól nem kellett lánc, kétméteres kerítés.
Nekünk sincs napi 3 óránk a sétára, de egy rövidebb azért bele kell hogy férjen az időbe.
Pedig szökésre csak a séta a megoldás.
Hiába nagy a kert, ha megszokják a környezetet, már nem érik ott őket új ingerek, nincsenek új szagok, nincs mit felfedezni. Sok a felesleges energiájuk, amit ha a gazdi nem segít nekik levezetni, levezetik ők maguknak... szökéssel, rombolással, akár még kárt is tehetnek magukban.
Tavaly nekem is érettségi előtt zúdult a nyakamba a bátyám kutyája, aki iszonyúan hiperaktív. Bicikli mellett futtattam (előtte érdemes kicsit foglalkozni a kutyával, mert ha nem jól sül el, baleset is lehet belőle), sokat labdáztunk, minden 2. nap vittem sétálni, olyankor találkozott, és játszott más kutyákkal is. A szellemi fárasztás is nagyon fontos, nem csak a fizikai. Tanítsd trükkökre, dolgozz vele, de úgy, hogy az számára is élvezhető legyen. Hétvégén pedig egy családi kirándulás is nagyon jót tud nekik tenni (igaz, most nincs kirándulóidő, de én így is elviszem minden hétvégén túrázni).
A szökésnek mindenképp véget kell vetni, nagy veszélynek vannak kitéve az utcán. Elütheti őket egy autó, a szomszédaid rájuk hívhatják a sintért, vagy igazán szélsőséges helyzetben meg is mérgezhetik őket... és a másik szukát is érdemes lenne ivartalanítani, a szaporulat elkerülése miatt (akár egy kan is beszökhet hozzá a kertbe, ha tüzel, ilyenkor a kanok előtt nincs legyőzhetetlen akadály... és elég, ha egy rövid időre nem vagy ott.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!