Kiskutya szállítási stresszét, hogy oldjam meg? Vagy majd megszokja?
Lehet, hogy érzi benne az előző kutya szagát és ezért nem érzi magát jól benne. Az enyém sem szerette eleinte a boxot az autóban, de beleszoktattam úgy, hogy itthon leültettem magam mellé, bedobtam a boxba a kedvenc játékát, majd utána küldtem. Felugrott érte, kihozta. Majd mikor már ez rendesen ment, akkor beugrás után egy kicsit bent tartottam, leültettem, majd mindig növelve kicsit az időt, kihívtam.
Mivel még kicsi a kutyád, valószínűleg nem tud magától beugrani, így azt is csinálhatod, hogy felemeled, vagy felteszed a ketrec elé (gondolom van némi hely előtte), bedobsz pár falatot/vagy a játékát (érdemes először falattal kezdeni), azért bemegy és így is fokozatosan lehet növelni a bent töltött időt.
Ha csak betennéd a boxba, beülnél a kocsiba, és így ülnél pár percet, akkor minden rendben lenne? Arra vagyok kíváncsi, hogy tényleg kifejezetten csak a menéssel van-e baja.
Ha a kocsiban ülés nem baj, szerintem érdemes lehetne klikkerrel próbálkozni. Ha nem ismeri még, akkor rákondicionálni, és pár alkalom erejéig valakit betenni a hátsó ülésre, aki, ha egy picit is megnyuszik, klikkel, és ad neki kaját.
Ha mindenképp lehetetlennek érzed a nagyon fokozatos hozzászoktatást a dologhoz, és úgy érzed, hogy a kutya megnyugodna, ha ülhetne hátul, veled egy légtérben, (meg van egy adag felesleges pénzed:)) ezt is meg lehet oldani biztonságosan, és szabályosan, ha veszel a kutyunak egy hámot, aminek a két oldalán is van karika/valamilyen rögzítő, és 1 pár biztonsági öv adaptert is veszel hozzá. Én pl ezt ismerem:
De lehet, hogy lehet találni máshol is.
Na, így már megint más a leány fekvése, bocs, sok a barom, alapjáraton rájuk vagyok beállítva :)
Szóval: először álló motorral, álló autóba tedd be, ha abbahagyja a nyüszögést, lenyugszik, juti, dicséret, és mentek is vissza a házba játszani, pár óra múlva újra ki a kocsihoz (nyugodtan maradhat a póráz, pláne, ha forgalmas a környék), be, ha álló motorral már nyugodt, motor beindít, aztán újra hátrasétálsz a kutyához, ha lenyugodott, juti, pár másodperc járó motor melletti nyugalom után minden kikapcs és vissza játszani, ha a járó motort már stabilan bírja, rácsukod a ketrecre a csomagtartó ajtaját, ha lenyugodott, juti-simi-"szabadulás". Ha járó motor, csukott csomagtartó mellett már rendben van, akkor lehet elindulni, én eleinte csak köröznék a ház/tömb körül, amíg akár egy másodpercre is el nem hallgat, akkor félreállsz, és végeztetek. Szépen lassan menni fog ez, ha a kutya alapvetően nem menekül a kocsitól, "csak" menet közben hisztizik benne, 1-2 hét alatt ki lehet ezt szedni, ha következetesen csinálod :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!