Hogyan adhatnék meg a kutyámnak mindent, amire csak szüksége van?
Sziasztok.
Van egy kutyusom, valamilyen pit és talán német juhászkutya érdekes keveréke. Agresszióproblémás, nagyon domináns kutya, de ezen már dolgozunk, járok vele kutyaiskolába, ahol ezen a problémán próbálunk javítani. (És egészen szépen halad, onnan indultunk, hogy meglátott egy kutyát, és rögtön szedte volna szét, mára már szájkosárban gyakorlatilag nem is próbálkozik, pár kutyával már szépen játszik, stb.) Igyekszem sokat tanulni a kutyázásról, hogy őt is egyre jobban megtanuljam kezelni. Viszont van egy kis bökkenő... Itt mindig olvasom, hogy mennyit foglalkoztok a kutyátokkal, naponta háromszor elviszitek sétálni, az egyik séta minimum több órás... Nekem erre nincs időm. Gimnazista vagyok, általában 5-kor kelek, hogy beérjek a suliba, és így is 6 órákat alszom naponta, ami nekem igazából nagyon kevés. A kutya kerti kutya, hatalmas kertünk van. Hetente 1-2 alkalommal megyek vele a kutyaiskolába, azokon a napokon mást nem is csinálok vele, általában testileg-lelkikeg iszonyúan lefárad, a nagy futkározásban és önmaga kontrollálásában (meg ott néhány feladat is szokott lenni azért.), ezen kívül mostanában heti kétszer viszem kb. sétálni, mondjuk fél-1 órára, pórázon. Napi fél óra tanítás mindig van, a séta alatt is szoktam vele a feladatokat magasabb ingerkörnyezetben gyakorolni. Mostmár mondjuk helyben maradást kint is merek gyakorolni vele úgy, hogy a pórázat leteszem, én elmegyek arrébb, mert alapvetően szuper kutya, és figyel rám, most már a suliban is válogatottan nehéz szituációkból is ki tudom hívni.
Tudom, hogy siralmas, hogy csak ennyit foglalkozom vele, és látom rajta is, sokszor többet igényelne. Az lenne a kérdésem, szerintetek mennyit kellene még minimum rászánnom, hogy teljesen boldog kutya lehessen? Hogyan, hol sétáltassam? Hogyan tudnám a lefárasztását minél kevesebb idő alatt megoldani? (Én is érzem, hogy ezek a kérdések iszonyúan hangzanak.)
Kérlek, olyat ne írjatok, hogy ajándékozzam el. Egyrészt nem túl egyszerű örökbeadni egy ennyire problémás, nehezen kezelhető kutyát (nem én mondom, mások mondják. Volt olyan "szakember", aki konkrétan reménytelennek titulálta.), aki ráadásul a legtöbb ember szemében kifejezetten csúnya is. Másrészt a halálból mentettem ki, és hihetetlenül a szívemhez nőtt.
Köszönöm, aki végigolvasta, különösen köszönöm a válaszokat!
2-es vagyok.
Azt elfelejtettem írni, amit az első válaszoló is ír, hogy a kertes házban élő kutyákat bőven elég napi egyszer sétáltatni, de ha nem tudod megoldani, az sem nagy gond, az a lényeg, hogy viszed, amikor tudod és ez nem havi egy alkalom. Nálunk is előfordul, hogy pár napig nem tudunk menni. A lényeg az, hogy amikor viszed és vele vagy, akkor ott legyél fejben is, ne csak kényszerből vidd, mint sokan. Gondolok itt sok panelkutyásra, akiknek kb. semmi kedvük (tisztelet a kivételnek) napi többször lemenni, de ugye lemegy, mert inkább, minthogy a szart takarítsa a padlóról, már bocsi. Na kicsit eltértem a témától, de azt akartam kihozni az egészből, hogy inkább vidd kevesebbszer, de akkor igazán vele legyél :)
Egyébként jön a jó idő, mármint a jó hűvös kutyázós idő, lehet pl. húzatni is, attól jobban elfárad, mint a sima sétától. Autógumit szoktak a legtöbben (érdemes is azzal kezdeni, mert nem túl nehéz). Agyilag ez is fárasztja a kutyát, hiszen feladatot adsz neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!