Vigyem a kutyámat kutyasuliba, és ha igen mennyi idős korában? 5 hónapos golden retriever, tudja a gyere, ül, fekszik, pacsi. Jól szocializált, minden kutyával ismerkedne. Ha itthon tanítgatom akkor is mindenképpen vigyemm iskolába?
Én úgy vagyok vele, hogy mivel magam is meg tudom a kutyáim tanítani mindenre, nem fogok ezért fizetni. Plána azért sem, mert nekem nem tetszik az a módszer, ahogy sok iskolában tanítanak. Pl. popsi lenyomás, fojtónyakörv, rángatás. Nézek sok videót, olvasok jó könyveket, tapasztalatokat cserélek a többi kutyással és ami tetszik, átveszem. Ha problémám van a kutyával, többnyire nem a kiképzők tudtak jó tanácsokat adni, hanem vagy magam jöttem rá vagy utána olvastam olyan könyvekben, amik nem képzésről, hanem nevelésről szólnak. Én ismerem a kutyáim a legjobban, tehát a megoldást is én fogom a legjobban tudni. A szocializálást is meg tudom oldani, viszem őket kutyák közé és sok olyan helyre, hogy barátkozzanak a környezettel. Érzem magam annyira tapasztaltnak, hogy tudjam, milyen helyzetben hogyan reagáljak, ha pl. félnek, megijednek vagy valami és mit kell tenni, hogy ez megszűnjön.
De azt mondom, aki maga nem boldogul, keressen föl egy jó sulit és járjon el. Sok gazdi van, aki nem képes kezelni helyzeteket, nem tud önállóan tanítani, arra jó a suli, hogy a gazdi ezeket megtanuljon, mert a tanítás az ő dolga. Jó iskolában nem a kutyákat tanítják, hanem a gazdákat.
Én mindenképpen javasolnám, hogy vidd el kutyasuliba, elsősorban azért, hogy jót tegyél a kutyádnak. Itt nem arról van szó, hogy azok viszik suliba, akik otthon nem foglalkoznak vele, nem szeretgetik, hanem akik tudják, hogy a suli egy olyan plusz közösség, ami a kutya lelkének is jót tesz, és mind a mellett, hogy kellemes kikapcsolódás, még tanul is.
Én 4 hónapos korától hordom oda (több, mint féléve), él-hal az ottani kutyusokért és bár rengeteget foglalkozok vele itthon is, nagyon sokat tanulhattam tőlük. Persze nem mindegy, hogy hova viszed! Valaki írta, hogy szöges nyakörv, meg rángatás, pórázra rálépéssel oktatnak...oda ne vidd! Bár ez szerintem már nagyon elavult módszer, bízom benne, hogy nem sok ilyen hely van.
De te ismered a kutyádat, hogy ő mennyire szeret más kutyák között lenni, bizony nálunk is van olyan kutya, aki szinte végig szájkosárban van, mert érdekes idegzetű, de tisztelem a gazdáját, hogy próbál segíteni neki ezzel is.
Nálunk alkalmanként 750 Ft-ra jön ki egy óra...egy kávé és egy kis süti társaságában ezt az összeget 5 perc alatt eltüntetnéd a gyomrodban. Én inkább a kutyámra fordítom azt az egy órát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!