Kiket hívnak szaporítónak?
Igen! A kutya ma már az ember társa! Rá számíthat csak, ezért hát az ember felelős is érte! A természetben évente szülteik egy alom a fakrasoknál 6 kölyökkel (mondtam valamit) és marad belelő 1! Természetes szelekció megakdályozza hogy túlszaporodjanak, elfogyjon a hely vagy az élelem és szenvedjenek. Viszont a kutya az ember mellett vagy közelébe él, így a végtelenségig szaporodhat mert annyi kaját talál hogy ne pusztuljon éhen, de mivel már meg van szelidítve ezért nem engedhetjük szenvedni! Mert remélem abban egyetértünk hogy az nem jó élet neki! A másik dolog az, hogy aki nem hozzáértő az csak összerak két kutyát, nem is tudva hogy esetleg betegek! Ha betewg kiskutya születik azért is mi vagyunk a felelősek. Természetesen szülteik tenyésztőnél is, de azért sokkal ritkábban és nagyobb az esély hogy jó gazdához kerül vagy ha más nem neadjisten elaltatják és nem vízbefolytják a kert végiben.
Tudod tenyészteni nagyon kemény munka. Mind a tenyésztők, mind a gazdák és bírók és mindenki részéről akinek köze van hozzá. Amikor pedig szaporítasz egy fajtatiszta tk nélküli kutyával akkor az ő kemény munkájukat rontod el (ld divatfajták, mi lett a német juhásszal yorkival...).
A keverékeknél pedig érthető, hogy miért. Hiába egészségesebbek, de tele van velük az utca, a menhely, hiszen sok embernek semmit sem érnek és így sokszor szenvedés vár rájuk. De tapasztalatom szerint a szaporított fajtiszta kutyákból is egyre több van a menhelye.
A jó tenyésztő minden körültekintően választ párt a kutyájának, rendesen ellátja, neveli, vigyáz rá hogy túl korán, vagy túl öreg korában ne szüljön. Csak akkor hoz el almot ha minden kiskutyára van jelentkező, így két alom között pár év is eltelhet...
Arról nem is beszélve hogy ebben a kutyának semmi jó nincs, ő nem szeret párzani, sem szülni, csakis ösztönből teszi. Sok betegség veszélyezteti, pl rák, amit nem érdemes kockáztatni ha nem tenyészkutya. De ha nem is viartalanítod akkor is lehet rá vigyázni. Nekem 3 szukám van, el lehet képzelni hogy egyszerre tüzelnek. De mégsem volt sosem baleset, mert olyankor nem viszem őket ki csak a kertben vannak, és így a kanok nem veszik észrem a dolgot, persze volt hogy észrevették, de lehet olyan kerítést csinálni amin nem jön át. Nem ide tartozik de ez fokozottan vonatkozik a macskákra, őket mindenképpen ivartalanítani kéne, mert még sokkal többen vannak és értéktelenebbek egy átlagember szemében,, és őket elzárni sem lehet amikor párzási idő van, mert addig ivarzanak amíg be nem fedezik őket.
köszönöm
amúgy nekem kan kutyám szóval ilyen problémám nincs, de sajnos tudom, hogy ő is a jó cél érdekében megy mintha muszáj lenne neki...
már az 5.kerítéstervet csináljuk, már egy vagyonba benne van csak a kerítés:S
bár ő nem azért szökik, csak nem tudom, benne van a vérében:s meg mikor szukánk volt és tüzelt, elzártuk a garázsba, és reggelre a kanok szétszedték a garázs ajtót:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!