Az szemétség, ha szóvá tettem, hogy a kutyája lepisilte az autómat?
Bent ültem a kocsiban, várakoztam. Póráz nélkül sétáltattak egy nagyobb testű kutyát keresztbe-kasul az utcában. A kutya elhaladt az autóm mellett és oldalbapisilte a kereket... Én szóvá tettem azonnal a gazdánál, hogy mások magántulajdonát kitenni annak, hogy onnatól az összes kutya lepisilje nem igazán kulturált magatartás. Ugyanez a véleményem a kapuk, kerítések, biciklitárolók lepisiltetéséről. Lepisiltetés, mert ha van póráz vagy a gazdi időben rászól, ez nem történhet meg, elvégzi a dolgát 2 méterrel arrébb a fánál, fűcsomónál, táblánál. Ez a mások tulajdonának semmibevétele még az egykori komcsi neveltetés és felfogás része volt, azóta már eltelt 25 év...
Én elhúzom a kutyám ha ilyen helyekre akar pisilni, eleve nem a kerítés felöli oldalon viszem ha a járdán sétálunk - egyéb megfontolásokból eredően is.
Ha a kutyaürüléket összeszedik a jól szocializált gazdik, akkor az idegen autók kerekéről miért nem takarítják le a pisit? Vagy én is vizeljem le pl. a kapuját? Nem a kutyára haragudtam, hanem az ostoba, proli gazdájára.
Szimplán bunkó az ilyen. Én megtanítottam a kutyámnak, hogy autót, épületet stb. nem pisilhet le (pedig kan). Szóval bokrokat, fákat jelöl, azt is akkor, ha megálltunk valahol és szabad séta van (tehát kutyafuttató jellegű területen). Menet közben nincs jelölgetés. Nem kell húzni sehova, határozottan rá kell szólni, hogy nem szabad, amikor még csak szagolgat és emelné a lábát.
Valószínűleg úgy gondolják egyébként, hogy nem marja szét az autót a pisi, tehát "nem gond".
Belvárosban ez a kérdés talán necces lett volna, de ez egy kertvárosban történt, 10-20 méterenként fák vannak...
Úgy gondolom nem kötelességem takarítanom más hobbijának a mocskát, mert senkinek nem vagyok a csicskása. Főleg ha az egy szavába vagy egy pórázrántásba került volna.
A múltkor a szemben levő kiskutyát pisilte le egy sétáltató kutyája. Ott még póráz is megvolt és a "gazdaállat" hagyta az aktust. Úgy vélem az állatok szeretete nem feltétlenül intelligencia kérdése, de az állatokkal való bánás és a közösségben való magatartás már az.
Nem, nem szemétség, igazad volt. Tiszteletben tartjuk mások értékeit és nem engedjük a kutyának, hogy odapisiljen.
Sem autót, sem bringát, sem motort, sem kukát, sem kaput.
Mint ahogy nem engedjük a lépcsőházban más lábtörlőjére, vagy a liftbe..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!