Hogyan lehetne rávenni a kutyánkat, hogy adjon vissza dolgokat?
A tárgyak lopkodása csak játék, sok kutya kedvenc játéka, amivel nincs is semmi baj. Az enyém is imádja, ő is csinál ilyeneket, amibe bele is szoktam menni olykor. Persze a végén visszakérem tőle a dolgot. Itt neked némi tekintélyt kellene szerezned, hogy le tudd állítani a kutyát amikor eleged van ebből a játékból.
Viszont az, hogy a kaja lopásnál megmorgott téged, már komoly dolog. Ez egyértelműen mutatja, hogy a nevelésében sok minden elromlott, nagyon nincs tekintélyed fölötte. A kajaféltés jelentősen komolyabb probléma mint az, hogy nem tudod leállítani a játékról. És valószínűleg ha elkezdenéd nevelni és elérnéd azt, hogy bármikor le tudd tiltani bármilyen ételről, megszűnne az a probléma is, hogy nem adja vissza az ellopott holmijaidat.
A nyers csirke egyébként alap esetben nem veszélyes a kutyára. Sokan, például én is nyers hússal és zöldségekkel etetem a kutyámat, mert jelentősen egészségesebb számára, mint a táp és a főtt, sült ételek. Kizárólag nyers sertést nem ehet a kutya, mert az Aujeszky-vírus halálos rájuk.
Csak támogatni tudom, amit Akumi írt: kutyaiskola, az írásodból arra lehet következtetni, hogy csúnyán fel van borulva nálatok a falkasorrend.
Az eredeti kérdésedre a megoldás "ereszd!" parancs megtanítása lesz majd a megoldás, csak mondjuk ne akkor próbálj vele jutifaliért/játékért bótolni, amikor lopott (te meg felfokozott érzelmi állapotban vagy/tudja hogy szidás következik), hanem semleges szituációban: pl. kötélhúzós játék közben.
Az apportírozást meg külön tanítani kell a kutyáknak, nézz utána!
Viszont az alapproblémára a megoldás az lenne, hogy helyre teszitek ki hol áll a "falkában." Az, hogy valaki után sír a kutya szeparációs szorongás, Jan Fennel néni a Kutyapszichológia c. könyvében nagyon szépen elmagyarázza, hogy ez is a falkasorrendbeli problémákra vezethető vissza (meg némi ismétlődő viselkedési mintára távozáskor). Egy JÓ kutyasuli ebben elvileg segít, mert megtanít benneteket "kutyául."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!