Hogy neveljem a kutyámat?
Soksok türelemmel, határozottsággal és következetességgel. És szerintem ne a kapuban kezd. Tanítsd meg neki a "marad" parancsszót. Ültesd le, parancsolj rá és jutalmazd. Fokozatosan távolodj, eleinte látótávolságon belül. Ha így már a helyén marad, menj ki a látómezőből. Ha a helyén marad ekkor is, akkor jó munkát végeztél, akkor folytasd a kapuban.
Legyél nagyon türelmes, foglalkozz vele naponta és következetesen, de ne legyél dühös, ingerült, tekitsétek játéknak, jutalommal.
Én a ráijesztős módszert sosem próbáltam, de az én kutyám nagyon bátor. Egyszer magára borított egy tükörlapot - ki volt tiltva a nappaliból, de besomfordált, mert a tükör nagyon érdekes volt, szerencsére nem tört el... Kb. öt percig félt attól a helytől, pedig tuti nem esett jól neki. Szóval én ezt nem erőltetném, inkább a következetességre és a jutalmazásra, kondicionálásra játszanék.
Ivartalanítás, napi séta, és meg kell tanítani neki, hogy a nyitott kapu nem startjel.
Utóbbi menete: ráraksz egy pórázt, kinyitod a kaput, először csak résnyire, és becsukod az orra előtt, ha elindulna. Reflexek szükségesek hozzá, be kell csapni előtte, ha eltalálod az orrát-fejét vagy odacsukod nyaktájékon, az se baj (nyilván nem izomból, csak hogy ne legyen neki kellemes élmény és húzza vissza a fejét). Illetve nyilván ott van a kezedben a póráz, de az igazából csak azért kell, hogy ne tudjon kimenni addig se, amíg te megtanulod a helyes technikát. Ahogy haladtok, úgy egyre nagyobbra nyitod a kaput, egészen addig, amíg ki nem tudod tárni teljesen úgy, hogy a kutya el se indul. Akkor elkezdesz ki-be mászkálni a kapun, póráz még mindig a kezedben, kutya még mindig nem megy sehova; ha elindul, elépattansz és testtel visszatolod (ha hajlandó rád figyelni - ha nem, akkor a komplett nevelését is elkezdheted átgondolni). Ha ez is megy, akkor ugyanez póráz nélkül, lehetőleg újrakezdve a család többi tagjával is, hogy megtanulja, hogy másnál sem szabad kirongyolni a kapun. Ha később mégis bepróbálkozik, akkor a technika ugyanaz: becsukni az orra előtt a kaput, illetve testtel visszatolni.
De ismétlem, ivartalanítás és napi szintű alapos fárasztó sétáltatás nélkül ez lehet, hogy semmit nem fog érni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!