Klikker kiállításon? Illetlenség, elfogadható, vagy szabad egyáltalán?
Szerintem más kutyát bezavarhat a klikker. Csak akkor vinném be a körbe, mikor a tényleges felvezetés előtt gyakorlok egy kicsit. De nem érdemes túlzásba vinni, mert mire a bíró elé kerül, beleun. Hasznos, ha van egy box, ahol megpihenhet. Én kimennék korábban a kiállításra, hogy szokja a légkört, gyakorolnék vele egy kicsit, aztán még a sorra kerülés előtt bezárnám pihenni, hogy frissen menjünk a bíró elé. Nekem nagyon kellemetlen volt, mikor pl. a klubkiállításon az addigra szellemileg lefáradt kutyát (mi értünk elsőnek a helyszínre) szinte végig kellett vonszolni, nem figyelt rendesen, és elterülve bealudt a ringben, amíg a többi kutyát bírálták. Meg is jegyezte a bíró, hogy sokkal élénkebbnek kellene lennie (egy munkakutya fajtáról van szó). Ha nincs box, akkor egy nyugodt sarkot kell keresni, vagy hűvösebb hónapok esetén bezárni a kocsiba (persze beülni mellé). Én szoktam vinni falatkát övtáskában vagy jutalomfalat-tartóban. Jó, ha kissé éhes a kutya, pl. előző este nem adsz neki enni, vagy csak fél adagot.
Amire még figyelj oda, hogy ne engedd oda minden kutyához! Sajnos sok az agresszív kutya, érdemes nagyon odafigyelni. Legfőképp a nagytestű pásztorkutyák, ősi jellegű (farkashoz hasonlító) és bull típusú ebek kerülendők, de persze bármilyen fajtában vannak jól és kevésbé szocializált egyedek. A kölykökhöz általában nyugodtan odaengedheted, persze a gazdi megkérdezésével. Mielőtt a ti fajtátok sorra kerül a bírálatban, vidd el a félreesőbb részekre, és hagyd szimatolni, jó esetben ilyenkor elvégzi a dolgát, és nem a bíró előtt fog leguggolni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!