Tudnátok olyan sorozatokat leírni amiban a kutyákat tanulmányozzák?
Szamos Rudolf Kántor sorozatát olvastad?
1. könyv: Kántor nyomoz
2. könyv: Kántor a nagyvárosban
A csodálatos kutyadoki,
A póráz két végén
Részlet a Kántor-regényekből:
"– Hogyan csináltam? – és sokatmondóan hunyorított Kántorra. – Kérdezd meg tőle. Ha ő elárulja a titkot, megadom magam.
Sátori bosszúsan legyintett. – Nem tudok kutyául.
– Látod? Ez a különbség kettőnk között. Te tudsz azon a latin nyelven, én meg értek a kutyák nyelvén…"
(Amúgy könyv alakban 100x bővebb, mint rendkívül rövidre vágott, pár részes filmsorozat. A régmúlt átkosban az elvtársak nemismerték fel, hogy ezt is nyújtani kellene, mint később az imperilisták a Rex felügyelőt.)
Szamos Rudolf személyes ismerősöm volt (már meghalt szegény) , újságíróként dolgozott. Jó barátságban éltek Tóth Tiborral, az igazi Kántor gazdájával, tehát szinte napi kapcsolatban élte át az eseményeket. Ez alapján írta meg a regényt, s abban az időben csak így volt lehetősége kiadatni. Az akkoriban megjelenő könyvek között ez még egész "finoman" íródott, hisz a fő célja a kutya életének, munkájának bemutatása volt, nem pedig a politizálás.
Egyébként szerintem még ma is élvezhető a könyv, ennek ellenére. Állítólag a filmben szereplő kutya nem fajtatiszta német juhász, de ez a kutya annyira okos volt, hogy vele tudták eljátszatni a jeleneteket. Mikor az igazi Tóth Tibor (Csupati) megnézte a filmet, ki is volt akadva, hogy tudtak ilyen korcsot (bocs, az ő szóhasználata) betenni Kántornak:)
Még egy érdekesség: Az én német juhászom egyik őse épp Kántor volt, valószínűleg ebből a vonalból örökölhette kiváló szimatát:)
Nekem pedig ezzel a regénnyel kezdődött el a vonzódásom és elkötelezettségem a német juhászok iránt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!