Mik azok az ételek ami sok kalciumot tartalmaz?
Ha túrót adsz neki előbb egy pici mennyiséget - mérettől függően - kb. egy jó teáskanállal (ha közepes, nagytestű), fő étkezésen kívűl adj neki, és figyeld meg, hogy nem-e hajtja meg a kutyát.
Nálunk sajnos a túró kilőve, mert érzékeny a kutya gyomra minden tejszármazékra.
Csirke fej az jó. A tejtermékekben a közhiedelemmel ellentétben túl sok kálcium nincs. Főleg a bolti "tejekben", amik igazából nem is nevezhetőek tejnek. Csak a kálcium miatt nem érdemes adni, főleg mert a laktóztartalma több problémát okoz, mint amennyit a kálciummal nyernénk.
A csontok fejlődéséhez azonban nemcsak kálcium kell, ugyanilyen fontos a magnézium, foszfor is. Ráadásul általában az szokott lenni a helyzet, hogy kálcium kerül is a szervezetbe elég, mert egyrészt azzal jobban foglalkozik a társadalom és az alap táplálkozással is kerül be elég, viszont a másik kettő anyag nincs kellő mennyiségben, ez nem kedvez a csontok fejlődésének.
Emberek részére:
Legtöbb kálcium a mákban van, akár 25-ször is annyi, mint a tejtermékekben!!!
Ezután a mindenféle magok következnek.
Ezután bizonyos leveles növények.
Csak ezután jönnek a tejtermékek, főleg a műtejek, lefölözött, vizezett tejek. Ezekben már csak körülbelül ugyanannyi kálcium van, mint bármi másban.
Ezek közül is a kemény sajtokban a legtöbb (mivel ezek gyakorlatilag sűrített tejek), ráadásul ezekben a laktóz is sokkal kevesebb, 1-2 évig érlelt sajtokban már gyakorlatilag nincs.
A lágysajtok (trappista), "tejek" semmit sem érnek, zsíros víz.
Ez egy értelmes írás a támában:
Illetve itt egy német lista a főbb kálcium- és magnéziumforrásokról:
Calciumquellen[Bearbeiten]
Ungefähre Calciumgehalte in mg pro 100 g Lebensmittel (verzehrbarer Anteil):
* Samen
o Mohn: 2500 mg
o Hanfsamen: 144 bis 954 mg[30]
o Sesam: 800 mg
o Mandeln, Haselnüsse und Amarant: 200 bis 250 mg
o Paranüsse: 170 mg
o Gekochte Sojabohnen: 70 mg
o Hafermehl und Sonnenblumenkerne: 50 mg
* Milchprodukte
o Käse
+ Hartkäse: 1100 mg bis 1300 mg
+ Schnittkäse: 500 mg bis 1100 mg
+ Weichkäse: 300 mg bis 500 mg
o Milch, Joghurt und Kefir: 100 mg bis 150 mg
o Molke: 70 mg bis 100 mg
* Gemüse
o Brennnesseln: 360 mg
o Grünkohl, Petersilie: 200 mg bis 250 mg
o Brunnenkresse, Löwenzahn und Rucola: 150 mg bis 200 mg
o Chinakohl, Fenchel, Broccoli, Meerrettich: 100 mg bis 150 mg
o Bleichsellerie: 80 mg
o Rote Rüben: 20 mg
* Früchte
o Getrocknete Feigen: 250 mg
o Bananen: 8 mg
* Vollkornbrot: 50 mg
* Mineralwasser: 2 mg bis >500 mg [31]
Magnesium kommt als Verbindung in vielen Lebensmitteln vor, insbesondere in
* Vollkornprodukten (zum Beispiel Vollkornbrot, Reis, Cornflakes, Vollkornnudeln)
* Mineralwasser, insbesondere Heilwasser
* Leitungswasser ausreichender Wasserhärte
* Leber
* Geflügel
* Fisch
* Kürbiskernen, Sonnenblumenkernen
* Schokolade
* Nüssen
o Cashewnüssen
* Erdnüssen
* Kartoffeln
* Gemüse
o Blattspinat
o Kohlrabi
* Früchten
o Beerenobst
o Orangen
o Bananen
* Sesam
* Milch und Milchprodukten
* Haferflocken
* Zuckerrübensirup
Kedves 73-as!
Örömmel olvasok olyan írást ami egyértelmű, értelmes és a válaszoló nem csak "kivág" valamit, valahonnan, hanem tudja is mit ír:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!