A bull tipusu kutyák tenyésztői miért nem figyelnek oda arra, kinek adnak el kutyát?
szívesen csinálnék egyszer egy statisztikát, hogy a bullos csoportokban (eleve követhetetlenül sok van belőlük) a tagok kutyáinak hány %-a IGAZI staffordshire, vagy bullterrier (a piteket ne is firtassuk...). tehát tk, rendes tenyésztő van-e bármelyik háttértörténetében is?
mert így blintre azt mondanám, hogy a több ezer tag kb 10%-a vett papíros kutyát. az összes többi az apróhirdetéses, meg ismerőstől vett szaporított bull-típusú valami. esetleg "pet bull" (mert rendes pit pedigreet is kevesen tudnak felmutatni).
a rendes staff tenyésztők hidd el, odafigyelnek, de az ő kutyáikat már képről is messzire meg tudod különböztetni a lassan új fajtát alkotó szaporított bulloktól. akik persze odaadják a keverékeiket 40ezezért bárkinek.
A baj az, hogy ez a probléma nem csak a bull típusú kutyák gazdáinál jelentkezik. A német juhászkutyától a border collie-ig mindenütt ott van. Vesznek valamit, ami többé-kevésbé hasonlít az adott fajtára (4 lába van é 2 füle, például) mert az olyan szép/kemény/okos, a sok idióta szaporító meg egy kérdés nélkül odaadja 30 négyzetméteres panellakásba, kezdő kutyásnak a huskyt vagy beagle-t. Aztán egy év múlva irány a menhely, mert nem bírnak vele.
Egy normális tenyésztő nem is ad oda kutyát (főleg nem "nehéz eset" fajtát!) amíg ki nem faggatta a kedves vevőt az öregapja sarkantyús csizmájáról is.
Van az utcánkban egy csaj, szerzett egy német juhász kölyköt. A kutya most olyan 3-4 hónapos lehet. A múltkor elszabadult, odafutott a kerítésünkhöz, az én kutyám persze szintén, és ment a szájkarate. Mikor a csaj odaért, elkapta a kiskutyát és átölelte. A kölyök abban a pillanatban stílust váltott: felhúzott ínnyel, villogó szemekkel, tátott szájjal vicsorgott és hörgött a nála 20x nehezebb felnőtt kutyára... a csaj meg, "ccsssssss..." simogatta, "nyugtatgatta". Én meg totál ledöbbentem, kölyök kutyát így acsarogni még nem láttam. Végül elmentek, mielőtt még felhívtam volna a lány figyelmét, hogy ez a kutya őt meg fogja enni tízóraira pár hónap múlva. Jó, mondjuk a csaj se egy IQ fighter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!