Egészséges ez a felépítés?
Egy ilyen kutyának van reménye a fájdalommentes hosszú életre? Nagyon tetszik a német juhászkutya, de jobban tetszene egyenes háttal. Nem értem, hogy miért tenyésztik őket ilyenre. Csak remélni merem, hogy nem káros rájuk nézve.
Neki is van egy furcsa "törés" a hátvonalában. A 2. kutya 9 hónapos korában készült a kép. Az első 3 éves.
Hozzáférés megtagadva. Nem látni a képet.
Az biztos, ma már nem fogadják el küllemben a hát közepén látható törést. Egyenletesen kell lejteni a hátvonalnak.
Hivatalosan tenyészteni csak egészséges csípőjű kutyával lehet. A leeső fenekű"-en beállított kutyák is elismert csípővel kell rendelkezzenek. Tehát az ilyen kutyák sem fognak fájdalmas életet élni.
Mostanában sajnos egyre több viszont a gerinc problémás kutya. És ezek között van bőven "egyenes" hátú is.
amikor keresgéltem kuytát, nagyon sok tenyésztőnél, és "szaporítónál" megfordultam. de, soha de soha nem hoztam volna haza egy "ilyen kutyát".
az én szememben, ez a fajta "meggyilkolása".
ahol mostanában sétálunk, ott van egy nagyon neves tenyésztőtől származó szuka, de valami nyomoronc kinézete van, ezzel a csapott seggel.
és hogy mást is mondjak: 1-2 napja találkoztam egy bicolor kölyökkel, aki szinte gurult és az összes lábára sántított. a gazdája 15-éve tenyészt, és szerinte rendben van a kutya!
nah, most lehet majd szidni: mert én egy "szaparítótol" vettem kutyát ( nem lépett be az nmjk-ba ), aki egyenes hátú, nem ennyire elnyomorított.
őszintén mondva, voltam olyan tenyésztőnél, akinek a kutyái érmeket-éremre halmoznak, de amikor megláttam a kölyköket sarkon fordultam.
számomra felfoghatatlan, hogy lehet az ilyen nj-at "szépnek" látni, és hogy nyerhetnek versenyt? ennyire már nem is tudnának jobban elrugaszkodni az "eredeti" elképzeléstől a fajtáról!
bár lehet hogy elfogult vagyok, de nekem az ilyen küllemű kutyák nem tetszenek.
Az nj aktuális formája csak és kizárólag a német anyaegyesület éppen az adott időszak tenyésztési főfelügyelője által "elképzelt" forma.
A Siegeren is azt a kutyát hozzák ki győztesnek, amelyik éppen az aktuális küllemet mutatja. Innentől a kiállításokon, tenyészszemléken a bírók ez alapján minősítik a kutyát. Sajnos, a sztenderd bőven ad lehetőséget a küllem ilyen-olyan változtatására.
Mindez sok más fajtánál is észrevehető. Pl némely fajta extrém szőrzete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!