Nővendék kutya (1 éves németjuhász) viselkedése és kontcentrációs képessége alapján mennyire kell szigórúan venni a nevelését?
Figyelt kérdés
Pontosítva kérdést! A következetes nevelés megvan, de a tanulékonysága mikkora éri el csúcspontját és terhelhetőségének aranykorát?2010. jan. 20. 09:26
1/1 anonim válasza:
Az én kutyámat fél éves koráig nem nagyon nyúztam. Persze tanultunk alapokat, de szigorúan játékosan és csak könnyű dolgokat. A fizikai terheléssel nagyon vigyázz, másfél éves koráig ne nagyon terheld az ízületeit (pl. ugrásokkal, hosszan tartó intenzív mozgással). A tanításnál azt figyeld, meddig lelkes a kutya. Mindig még olyankor hagyd abba, mikor még aktív és izgatott. Amint lankad az érdeklődése, kedvetlenné válik, tudni fogod, hogy ez már sok. De lehetőleg úgy csináld, hogy ez ne következzen be, inkább rövidebb tanulós szakaszokat váltogass játékkal. Mondjuk 10-15 percig tanulgattok, aztán 10 perc játék és lehet folytatni. Bár szerintem ezt felnőtt korban is így érdemes csinálni, hogy a motivációt, érdeklődést, lelkesedést fent tartsuk. A koncentrációs készséget és a terhelhetőséget fokozatosan kell kifejleszteni, egyszer növelve a folyamatos munka idejét és rövidíteni a játék szakaszokat. De egy felnőtt kutyánál is maximum egy óra, amit folyamatos munkával lehet tölteni és az egy óra alatt tartsunk fél időben egy 5 perces szünetet. A lényeg a fokozatosság. Ezt az adott kutya is válogatja, hogy mennyi ideig lehet terhelni egy huzamban és mennyi idő alatt alakul ez ki, na meg, hogy mindehhez hogyan szoktatod hozzá. Szerintem olyan másfél éves korra érik el azt a szintet, mikor már komolyabb szellemi és fizikai igénybevételnek ki lehet őket tenni. De ehhez természetesen fokozatosan kell szoktatni, amit már egészen pici korban el lehet kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!