Mennyi idösen tépkedjem ki a kutyusom fülébol a szört és hogyan?
Van egy Bichon maltase-om 9 hetes és eszrevettem hogy van a fülében mar ször és ugy halottam hogy azt kikel tépkedni és megis hogyan és hogy kene csinalni hogy ne fajjon neki és mennyi idosen szabad? vagy még nem szükséges? vagy kérjem meg az orvost? fajdalmas szokott lenni ez a kutyusnak?
Elöre is köszönöm a segitséget!
1 éves kora után szerintem elég elkezdeni rendszeresen rendbe tenni a fülét.
Addig is odanyúlhatsz, pl kicsit kitörlöd (nem túlságosan belenyúlva) paraffin olajos gézlappal, nyugodtan, türelmesen, csak hogy szokja az érzést, a törődést, ez nekik elég intim dolog, alapvető bizalom kell hozzá, hogy mindenféle kényszer nélkül hagyja.
Ehhez pedig érdemes kiskorában elkezdeni hozzászoktatni.
Pozitív megerősítéssel. Ez azt jelenti, hogy szinte egy "meditatív szeánsz" légkörét teremted meg 1-1 ilyen foglalkozás alkalmával.
Ez többet jelent számukra bármilyen jutalomfalatnál.
Egyébként pont itt futottam bele pár hete egy olyan problémába, hogy a kozmetikus barbárkodása miatt megsérült a kutya dobhártyája!
Ami nem csak fizika sérüléssel járt, mert a kutya (érthetően) azonnal drasztikusan rosszabbul kezdett el hallani.
Ettől a viselkedése is megváltozott, amit észrevett a gazdája is, hogy valami nagy baj van.
A kutya meg (egy ördögi kört elindítva) észrevette, hogy pánikol a gazdája, és totális depresszióba esett!
A depresszió miatti letargikus viselkedés miatt vitte el az orvoshoz, ott derült ki az egész történet, úgy vizsgálat meg a fülét is, és akkor jöttek rá, hogy megsérült a kutya dobhártyája.
Szóval menj el állatorvoshoz, (majd 1 év múlva) csinálja meg ő, évente egyszer nem nagy dolog megcsináltatni, de ha te akarod csinálni, akkor is mindenképpen egy állatorvostól tanuld meg, hogyan kell.
Én is tőle tanultam. Nem nagy ördöngősség, de nem árt látni, hogy ne is határozatlankodd el, meg ne is úgy ess neki mint süket a csengőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!